Byggeboom i de største byer

Opførelse af moderne boliger og væk med ventelisterne. Det er målet for den ambitiøse byggeplan, som naalakkersuisoq for boliger Jens B. Frederiksen i går præsenterede på et pressemøde.
20. oktober 2009 11:31

I planen indgår i første omgang landets fire største byer. Det er her behovet for nye boliger er størst, og så er det her, der kan opnås de helt nødvendige realkreditforeningslån, som planen bygger på.

Pressemødet i går koncentrerede sig om Nuuk, der boligmæssigt er under størst pres. Men Jens B. Frederiksen understregede, at de øvrige tre vækstbyer, Sisimiut, Ilulissat og Qaqortoq indgår i planen og vil blive gennemanalyseret ligesom Nuuk. Og her er manglen på boliger udtalt. 2.190 boligsøgende er opført på selvstyrets ventelister. Og ventetiden er lang. Den er - afhængig af boligstørrelse - typisk på mellem 7 og 14 år.

Samtidig er en stor del af boligmassen i Nuuk misligholdt og nedslidt. Derfor skal byggeriet speedes op. Og det bliver dyrt.

Illuut A/S

Men her kommer det helt nye 100 pct. selvstyreejede aktieselskab Illuut ind i billedet. Via selskabet bliver det nemlig muligt for første gang at opnå realkreditforeningslån til det almennyttige boligbyggeri.

Dermed har både kommuner og selvstyre nu fået helt nye muligheder for for alvor sætte skub i byggeriet til de folk, der ikke har råd til at investere i egen bolig.

Naalakkersuisut har allerede i finanslovsforslaget for det kommende og de efterfølgende år - frem til 2015 - indarbejdet opførelsen af 963 nye boliger i Nuuk. Et projekt, der med fremmedfinansiering vil koste i omegnen af 1,1 milliard kroner.

Nye boliger i Qinngorput

Planen iværksættes allerede i år. Den 18. december bliver 300 boliger - ejer-, andels- og almennyttige boliger i Qinnqorput-området sendt i licitation. 98 af boligerne skal bruges som erstatningsboliger i forbindelse med nedrivningen af Blok P og dens 135 boliger. Blokken vil blive revet ned i sektioner for afhjælpe genhusningsproblemerne.

Samtidig arbejdes der sammen med Kommuneqarfik Sermersooq om byfornyelse af Blok P's naboområde Tuujuk, hvor kommunen ejer 122 saneringsmodne boliger, og fra 2012 sættes der ind med byggeri på Radiofjeldet. Der er også i planen sat penge af til opførelse af 42 nye kollegieboliger.