Bygdeskole i verdensomspændende aktion for miljøet

Bygden Niaqornaarsuk ved Aasiaat deltager på lørdag i verdens største civile indsamlingsdag af affald i naturen.
Eleverne fra Atuarfik Kristian Lundblad under deres studierejse i forbindelse med deres deltagelse i et nordisk bæredygtighedsprojekt. Foto © : Atuarfik Kristian Lundblad
Skrevet af Kathrine Kruse
18. september 2019 08:10

8.500 tons affald fra naturen på verdensplan blev indsamlet på en enkelt dag sidste år, da mere end 17,8 millioner mennesker fra 157 lande deltog i World Cleanup Day, der er et verdensomspændende indssamlingsdag af affald.

Initiviativet, der har sin oprindelse fra Estland, hvor 50.000 mennesker for første gang i 2008 deltog i en indssamlingsdag af affald, er nu også nået til verdensstørste ø.

Inspireret efter studietur

Bygden Niaqornaarsuk med 259 indbyggere har nemlig i år valgt at tilslutte sig initiativet, efter at skolens ældste elever deltog i et nordisk bæredygtighedsprojekt.

- Medarbejderne fra bygdens arbejdspladser og resten af bygdens indbyggere skal sammen på denne dag indsamle affald. Dagen bliver koordineret af skolen, siger Julius Jeremiassen, der er skoleleder i Atuarfik Kristian Lundblad.

Deltog i World Cleanup Day

15 elever fra de ældste klasser i Atuarfik Krisitian Lundblad tog på studierejser til både Estland og Færøerne i forbindelse med deres deltagelse i et nordisk bæredygtighedsprojekt. Sidste år, hvor eleverne var i Estland, deltog de i den verdensomspændende indssamlingsdag af affald, World Cleanup Day.

- På den måde deltog vi i World Cleanup Day-arrangementet og skal nu til at starte arrangementet i Niaqornaarsuk, siger Julius Jeremiassen.

Opfordrer hele landet til deltagelse

Efter den seneste tids debat om affald i naturen, mener Julius Jeremiassen, at det også er nødvendigt at hele landet deltager i arrangementet. Eleverne og skolen i Niaqoornarsuk har nemlig efter deres projektdeltagelse konkluderet, at affaldet i naturen bør minimeres.

- De mange billeder med affald i naturen, som på den seneste har floreret på Facebook, viser at dette initiativ også bør indføres her i landet, siger Julius Jeremiassen.