Bygdemænd er lavere end bymænd

Mænd - der er opvokset i en bygd, og som kun har én skoleuddannelse - er i gennemsnit 7 centimeter lavere end mænd fra byer med en længere uddannelse i bagagen. Det viser ny forskning fra Statens Institut for Folkesundhed.
07. januar 2010 06:02

Børns opvækst har stor betydning for, hvor høje børnene bliver, og hvor meget de kommer til at veje som voksne, viser undersøgelsen ved Syddansk Universitet.

- Blandt de konkrete forhold, der vides at have betydning for højde, kan nævnes ernæring og sygdom før og under graviditeten og i barndommen. Det er derfor vigtigt at sætte ind med en forebyggende indsats for at forbedre levevilkårerne for udsatte befolkningsgrupper, ikke mindst i bygderne, vurderer Peter Bjerregård, der er professor ved Instituet for Folkesundhed.

Det er især højden, som påvirkes af den opvækst, man har fået som barn. Undersøgelsen viser for eksempel, at generelle levevilkår som uddannelsesniveau, boligforhold, ernæring og eventuelle alkoholproblemer påvirker børns højde.

Højde og vægt er vigtige faktorer til at have et godt helbred. Høje mennesker har nemlig mindre risiko for at få blodprop i hjerte og hjerne, mens overvægtige personer har øget risiko for sukkersyge og hjerte-karsygdomme.