Bygdefiskere kan ikke indhandle

Bygdeskibet Anguteq Ittuks grundstød her for nylig og efterfølgende værftsophold har skabt store flaskehalsproblemer for fiskerne i Kangaatsiaq-området, da anlægget i Ikerasaarsuk er lukket indtil videre.
Skrevet af Jette Andersen
24. juni 2014 14:41

En utilfredsstillende situation, som fiskerne er godt og grundigt trætte af.

Anlægget, som Royal Greenland driver, er nemlig fyldt til bristepunktet og mangler salt. De nærmeste bygder har heller ikke et sted at aflevere deres fangst.
 
Det er der en fisker, der er godt og grundig træt af.

- For at sige det kort, så er det meget svært at udøve sit erhverv. Vi har jo ingen penge, når vi ikke kan indhandle vores fangster. Så hvis båden skal renoveres, eller vi kommer ud for et uheld, så har vi ikke noget at stå imod med økonomisk,  siger en fisker fra Ikerasaarsuk, Kristian Inûsugtoq.

Han kan videre fortælle, at indhandlinganlægget i hans bygd har været lukket i længere tid. Det har han fået forklaret med, at der mangler salt og plads til det indhandlede.

Og den manglende mulighed for at afhænde sine fisk kan være frustrerende.

- I allerhøjeste grad. Man føler sig værdiløs som menneske, og bundgarnet bliver ødelagt, når det bare ligger i vandet sammen med fisk. Det er yderst ubehageligt, fortæller Kristian Inûsugtoq.

Driftschef i Royal Greenland Sten Sørensen kan godt forstå fiskernes frustrationer og forklarer dette års ventetid til indhandling af fisk med, at Royal Arctic Lines bygdeskib er gået på grund. Derfor er det gået langsommere end normalt med at få udskibet Royal Greenlands varer, som derfor fylder i anlægget.
 
Sten Sørensen kan også godt følge Kristian Inûsugtoq i, at anlægget i Ikerasaarsuk er for lille til sommerens tryk af indhandling. Derfor håber han også, at indhandlingsstedet snart åbner i Attu. Det skulle være lige om hjørnet, i og med at Royal Greenland bare venter på fødevaremyndighedernes godkendelse, oplyser han.