Byg detentioner – det vil løse problemet

Formanden for bygdebestyrelsernes sammenslutning, Jens Kristian Therkelsen, mener, at politiet i Grønland og Rigspolitiet bør nøje overveje, at få bygget egnede detentioner i bygder.
Skrevet af Ludvig Siegstad
20. februar 2012 11:00

- Hvis denne del kan blive løst, vil jeg tro, at flere vil søge om at blive kommunefoged, understreger Jens Kristian Therkelsen.

Grønlands Politi og Rigspolitiet undersøger nu at få forbedret løn for kommunefogederne. En kommunefoged i en bygd med under 100 beboere får i dag 7.373,88 kroner om året, svarende til 614 kroner om måneden, og 50.285 kroner om året for en byd med over 600 indbyggere, 4.190 kroner om måneden.

Jens Kristian Therkelsen mener, at det vil afhjælpe at få rekrutteret nye kommunefogeder, hvis lønnen kan blive ti-doblet.

-  Men det betyder ikke, at der vil være rift om at blive kommunefoged i en bygd, understreger Jens Kristian Therkelsen, formand  for bygderne: Ikerasak, Saattut og Ukkusissat. De to sidstnævnte bygder har ikke haft kommunefogeder i længere tid. I Saattut bor der omkring 215 borgere og 85 i Ukkusissat.

- Det er ikke attraktivt at være kommunefoged – det er et ensomt job, siger Jens Kristian Therkelsen. Han understreger, at det ikke vil løse hele problematikken for at få ansat kommunefogeder i alle bygder, hvis lønnen bliver forbedret.

-  Der er alt for dårlige arbejdsforhold til kommunefogederne. De fleste har jo ikke mulighed for at anbringe lovovertrædere i egnede steder, hvor de nogen gange bliver nødsaget til at anbringe dem i deres eget hjem, siger Jens Kristian Therkelsen.

13 bygder står har idag ingen kommunefoged eller en kommunefogedassistent. Der er 58 kommunefogedstillinger og 32 assistentstillinger til kommunefogederne.