Bydele fortæller også en historie

Qaasuitsup Kommunia laver nu retningslinier for bevaringsværdige byområder i Ilulissat. Borgerne bliver taget med på råd, men kommunen har allerede udråbt flere områder i byen som bevaringsværdige.
Skrevet af Noah Mølgaard
21. januar 2012 08:10

Qaasuitsup Kommunia foreslår blandt andet, at byområder som Alanngukasiup Qaava og Kuunnguarsuup Qaava ved fodboldbanen bliver bevaringsværdige områder.

Der er ingen polarforskere, politikere eller berømte forfattere, der har boet i de byområder. Men alligevel har byområderne haft en betydning for lokalhistorien i Ilulissat.

- Husene i Kuunnguarsuup Qaava og Alanngukasiup Qaava er bygget i 70-80’erner, hvor folk begyndte at kræve større huse, fortæller byplanlægger i Qaasuitsup Kommunia Hanne Holm til KNR.

- Områderne er også kendte som fisker- og håndværkerkvarter, pointerer hun.

Fiskeriet i Ilulissat satte turbo på i udviklingen i 70’erne og 80’erne og den øgede velstand førte blandt andet til folk flyttede ind i større huse. Kommunen foreslår derfor, at flere ældre byområder bliver noteret som bevaringsværdige områder.

Men det betyder ikke, at det ikke længere er tilladt at udvikle by-områderne. De nye retningslinier skal sætte rammerne for, hvordan byområderne kan bevares i fremtiden. Flere borgere har allerede rettet henvendelse til kommunen for at søge tilladelse til at bygge større altaner.

- Der skal følges faste principper i forbindelse med tilbygninger, hvor ændring af tagenes hældninger og bygningernes maksimale størrelse får faste regler, siger Hanne Holm.

- Byområderne vil få større værdi, når de bliver bevaringsværdige områder. Husene vil også dermed for større værdi til glæde for ejerne, siger Hanne Holm.

Planen for at gøre flere bydele bevaringsværdige bliver præsenteret under et borgermøde onsdag den 25. januar under et borgermøde i kulturhuset Sermermiut.

- Vi håber at rigtig mange kommer og stiller uddybende spørgsmål. Borgerne er velkomne til at komme med kommentarer, ændringsforslag og indsigelser. Det kan jo godt ske, at der er gode forslag til byplanen, som vi ikke har taget højde for, siger Hanne Holm.