Butikstyve stjæler for millioner

Butikstyveri er så stort et problem i Nuuk, at byens forretninger hvert år mister millioner af kroner. Alene i år har politiet fået 426 anmeldelser om butikstyveri.
15. december 2009 15:03

Lammekøller, culottestege og mattak. Vin i papkartoner, øl, cigaretter, dvd-film, spil til playstation og sågar fladskærme. Altsammen attraktive tyvekoster.

Hvert år mister forretningerne i Nuuk millioner af kroner på butikstyverier. I følge Erik Brogaard, der ejer Kamik-butikkerne, bliver der her hvert år stjålet for op mod halvanden millioner kroner om året. Det svarer til 500 kroner per butik om dagen.

- Mange tyve stopper varerne ind i jakkerne eller sågar helt ned i underbukserne. Men de hærdede tyve tager bare det, som de vil have, og stikker af, siger Erik Brogaard.

Også i Brugsen er butikstyveri et kæmpe problem. På trods af videoovervågning og vagter i døren bliver der hvert år stjålet for CIRKA to millioner kroner, siger brugsuddeler Kim Jensen.

- Vi er kede af at bruge så mange penge på at have en vægter gående rundt. Men det er nødvendigt, og vi overvejer at bruge endnu flere penge på vægtere for at få den uheldige trafik ud af butikken stoppet, siger Kim Jensen.

I følge Nuuk Politi har der i 2009 været 426 anmeldelser om butikstyverier i hovedstaden. Sidste år var der 512 anmeldelser, og året før 495. I følge Brugsen og Kamik er det både børn, voksne og ældre, der stjæler - og så er der en kerne af gengangere, som stjæler igen og igen. Kim Jensen regner med, at der alene i Brugsen er 50-60 gengangere. I Kamik-butikkerne prøver Erik Brogård at mindske tyverierne ved at gemme varerne ude bagved.

- Når vi eksempelvis har mattak, opbevarer vi det i en fryser ude bagved. Når kunderne så vil købe, tager vi mattak'en frem, og bagefter kommer resten igen fryseren. Men det er jo ikke meningen med et supermarked, at varerne skal ligge ude bagved, men det er et af de tiltag, som er nødvendige for os, fortæller Erik Brogaard.

Ofte kontakter butikkerne også politiet, som tager tyven med på stationen, men en time efter kan han være på fri fod igen. Og det er frustrerende, påpeger Kim Jensen fra Brugsen, som også efterlyser mere handling fra polititets side.

- Jeg er frustreret over, at vi ikke kan stoppe hullet. Vi har forsøgt at køre en hårdere kurs over for gengangerne uden held. I den forbindelse savner jeg opbakning fra politiet. Jeg så gerne, at de tog det mere seriøst. Måske skal der en anderledes straf til. For butikstyverier er et kæmpe problem, understreger Kim Jensen.

Han så gerne, at de mange gengangere i butikken fik et polititilhold, men det er ikke sket.

Nye tal fra politiet viser, at der i 2009 indtil dags dato i hele Grønland har været 605 anmeldelser om butikstyveri. De 426 af dem er som tidligere nævnt blevet begået i Nuuk.

Handelsstandsforeningen i Nuuk er opmærksom på problemet. Foreningens formand Jan Køhlert siger til Radioavisen, at det er de store forretninger, som er hårdest ramt, og foreningen overvejer at sætte fokus på butikstyverier i 2010.