Broerne i Kangerlussuaq er lukket

I Kangerlussuaq er der de sidste dage opstået en dramatisk situation omkring de to broer og den dæmning som forbinder bygdens nord- og sydside ved elven. Lige nu er broerne afspærret for almindelig trafik.
Skrevet af Karsten Sommer
11. juli 2012 10:11

Qeqqata Kommunias driftsansvarlige i Kangerlussuaq, Fritz Baumann Petersen, fortæller:

- Der er sket det at vandstanden i elven et stykke tid har været højere end normalt. Den er kommet op på et niveau, den aldrig har været før. Den hidtidige vandstandsrekord stammer fra 1984, og vi er ihvertfald mindst en meter over det lige nu.

Det er voldsomme vandmasser, med store bølger, når de når ned til broerne, fortæller Fritz Baumann Petersen.

Vandmasserne i elven er nu begyndt at gnave ind i dæmningen og vejanlægget, som er i fare for at skride sammen. Derfor har man siden i går eftermiddags kontinuerligt måttet køre opfyldningsmateriale - store sten, fjeldstykker og betonelementer til området.

Der blev arbejdet helt til klokken 3 i nat, men lige meget hjælper det.

- Som vandet står nu, hver gang man smider en stor stenblok ned, for at sikre dæmningen, så triller den bare ned og væk med strømmen, fortæller Baumann Petersen.

Situationen omkring elven påvirker dagliglivet i Kangerlussuaq kraftigt. Lige nu er broerne lukket for almindelig trafik, så adgangen til bygdens sydside - den gamle Maniitsoq Kommune, er umuliggjort.

Dermed er adgangen til lufthavnens tekniske anlæg, såsom radarinstallationen også umuliggjort, ligesom turistrestauranten Roklubben ikke kan nåes.

I går måtte man aflyse middag for 85 turister i restauranten, fordi de ikke kunne komme frem.
Fritz Baumann Petersen mener at det det varme vejr med stor afsmeltning fra indlandsisen, der er grunden til de øjeblikkelige vandmasser.

- Det der er mærkeligt er at vandstanden nu har været konstant i næsten 12 timer. normalt stiger og falder vandstanden, afhængigt af hvor meget vand der løber til fra indlandsisen, men lige nu er vandstanden konstant høj, langt over det normale topniveau, siger han.

Vandmasserne har ligeledes oversvømmet vand- og elledningerne til sydsiden.

- Vi har forberedt et nødberedskab, hvis der sker skader på de anlæg, siger 1.maskinmester i Lufthavnsvæsenets Energitjeneste, Allan Sørensen til Radioavisen.

Han forventer yderligere tryk på vandmasserne det næste døgn, på grund af stigende temperatur på indlandsisen lige nu.