Britiske vælgere skal stemme om brexits skæbne - igen

Tre år efter at briterne stemte for at forlade EU, skal de britiske vælgere torsdag til stemmeurnerne i et parlamentsvalg, der kan afgøre fremtiden for brexit.
Valgresultatet kan potentielt bane vejen for at få gennemført brexit under den konservative premierminister, Boris Johnson. Foto © : Ben Stansall/AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
12. december 2019 13:05

Valgresultatet kan potentielt bane vejen for at få gennemført brexit under den konservative premierminister, Boris Johnson.

Men det kan også ende med at bane vejen for en ny folkeafstemning, som i sidste ende vil kunne omgøre beslutningen om at forlade EU.

Det skriver det britiske nyhedsbureau Reuters.

LÆS OGSÅ Labour-leder: Rapport afslører Johnsons bedrageriske brexitplan

Efter et mislykket forsøg på at få brexit gennemført inden 31. oktober, har Boris Johnson udskrevet parlamentsvalget til afholdelse 12. december for at bryde det politiske dødvande, der præger Storbritannien.

Han har de seneste uger ført valgkamp under sloganet "få brexit gennemført". Blandt hans valgløfter er både at få Storbritannien ud af EU samt at bruge flere penge på sundhedsvæsenet, uddannelse og politiet.

Hans største udfordrer er lederen af partiet Labour, 70-årige Jeremy Corbyn. Han går til valg med løfter om et højere offentligt forbrug, større beskatning af de velhavende og en ny folkeafstemning om brexit.

LÆS OGSÅ Britiske aviser: Parlamentsvalg bliver historisk afgørende

Alle større meningsmålinger tyder på, at valget vil ende med et konservativt flertal.

Det er dog ikke sikkert, at Boris Johnson får det klare flertal, som han håber på.

Ifølge meningsmålingerne er der også mulighed for, at det kan ende med et næsten dødt løb - og dermed kan der fortsat være lang vej til en afslutning på den lange brexitkrise.