Briterne udskyder told på fisk fra Grønland 

Briterne udskyder deres toldplaner og indfører midlertidige toldfrie kvoter på bestemte grønlandske torske- og rejeprodukter.
Brexit skaber behov for nye handelsaftaler mellem Grønland og Storbritannien. Britterne har lavet en midlertidig ordning, der for Grønland især vedrører torsk og rejer.
01. januar 2021 11:26

Regeringen i Storbritannien har besluttet at indføre toldfrie kvoter på bestemte fiskeprodukter fra Grønland. 

Det gør man for at sikre næste års handel med torsk og rejer mellem de to lande.  

Sådan lyder beskeden i et brev fra Storbritanniens minister for international handel, Elizabeth Truss, til Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender og Energi, Steen Lynge. 

Glad Naalakkersuisoq

Med Storbritanniens farvel til EU er der behov for at få nye handelsaftaler på plads. Derfor skrev Steen Lynge til minister Elizabeth Truss tilbage i efteråret. 

Og han glæder sig over det britiske svar: 

- Det er positivt, at United Kingdoms regering træffer beslutning om at suspendere toldtariffer på nogle torske- og rejeprodukter. Det vil hjælpe med at sikre noget af vores handel med UK i det nye år, siger Steen Lynge i en pressemeddelelse. 

Håb for fremtiden

Han understreger dog, at den nye ordning kun er midlertidig. Indtil videre gælder den for hele 2021, eller indtil importkvoten er brugt op. 

- Vi er ikke i mål endnu, og vi har et stykke arbejde foran os, indtil vi forhåbentligt har en ny permanent handelsaftale mellem UK og Grønland i det nye år. Dette sker som konsekvens af, at UK træder ud af EU’s handelsrammer, siger Steen Lynge og fortsætter: 

- Vi ser frem til et videre samarbejde med UK, og noterer os også det britiske ønske om at udvikle på forholdet mellem UK og Grønland i fremtiden.