Brasiliansk eks-præsident beder om et halvt år som turist i USA

Jair Bolsonaro har søgt om et turistvisum for seks måneder i USA. Ekspræsidenten vil holde fri ifølge advokat.
Jair Bolsonaro tabte i oktober 2022 præsidentvalget i Brasilien efter fire år på posten. Hans valgperiode som præsident udløb ved årsskiftet, men allerede to dage før det fløj han til den amerikanske delstat Florida. Foto © : Ueslei Marcelino/Reuters/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
31. januar 2023 11:27

Den tidligere brasilianske præsident Jair Bolsonaro har ansøgt om et turist-visum i USA. Det oplyser Bolsonaros advokat, Felipe Alexandre.

Jair Bolsonaro tabte i oktober 2022 præsidentvalget i Brasilien efter fire år på posten. Hans valgperiode som præsident udløb ved årsskiftet, men allerede to dage før det fløj han til den amerikanske delstat Florida.

Fredag afleverede han så sin ansøgning om at få et halvt år i USA som turist, siger hans advokat mandag.

Bolsonaro har tænkt sig at blive i USA, mens hans ansøgning behandles.

Netop eks-præsidentens ophold i USA blev en politisk varm kartoffel, da overdragelsen af magten i Brasilien langt fra gik stille af sig.

Med sin exit til USA deltog Bolsonaro ikke i indsættelsesceremonien for sin efterfølger, Luiz Inacio Lula da Silva.

8. januar blev det brasilianske parlament og præsidentkontor samt den brasilianske højesteret stormet af Bolsonaro-støtter, der var utilfredse med valget.

LÆS OGSÅ Bolsonaro-tilhængere laver stormløb mod kongresbygning i Brasilien

Ifølge tilhængere af Bolsonaro gik valget ikke fair til, selv om klager fra Bolsonaro-kampagnen blev behandlet og afvist af landets valgdomstol.

Fra Florida fordømte Bolsonaro stormen på de tre bygninger. Den brasilianske højesteret har givet grønt lys til at undersøge, om Bolsonaro opmuntrede til angrebene.

Siden har et mindretal af medlemmer af Kongressen i USA bedt præsident Joe Biden om at fratage Bolsonaro hans visum i USA.

I første omgang ønsker den tidligere brasilianske præsident blot lidt ro ifølge Felipe Alexandre.

- Han vil gerne have lidt fri, tømme hovedet og nyde at være turist i USA i nogle måneder, inden han beslutter sig for sit næste træk, skriver Alexandre i mail til Reuters.

- Om han kommer til at bruge seks måneder vil være op til ham, og hvilken strategi vi bliver enige om for hans planer, som de udvikler sig.

Det amerikanske udenrigsministerium ønsker ikke at udtale sig, da visa-ansøgninger en fortrolig proces.

/ritzau/Reuters