Brandvæsenet: Husk at slukke stearinlysene

Julen er over os, og stearinlys på vindueskarmen eller rundt omkring pynter og spreder hygge. Men hvad skal vi gøre hvis der udbryder brand, og det ikke sådan uden videre kan slukkes?
Skrevet af Mads Lynge
23. december 2013 08:00

Det spørgsmål sendte vi videre til vicebrandsinpektør ved Nuuk Brandvæsen, Steen Boassen, der svarede:

- Hvis der udbryder brand fra stearinlysene, er det en god idé, at bruge enten et vådt viskestykke eller håndklæde, da de er gode at bruge til at mindske branden med. Det giver nemlig tid til at hente mere vand, så man kan slukke branden og gløderne, siger vicebrandinspektør ved Brandvæsenet ved Nuuk, Steen Boassen.

Og så skal man selvfølgelig sikre, at samtlige stearinlys er slukket når man er på vej ud, siger han:

- Det er det vi SKAL huske, nemlig at samtlige stearinlys rundt omkring er slukket. Tag en runde for at sikre, at det er gjort. Opdager man dog, at det brænder i et værelse, og man ikke selv kan slukke det, så luk samtlige døre og vinduer, så røgen og ilden ikke spreder sig hurtigere. Det giver nemlig tid til at tilkalde brandvæsenet, siger Steen Boassen.

Hvis man bor i Nuuk, er det bedst at ringe til politiet først, der så tilkalder brandvæsenet. Det sikrer nemlig, at brandfolkene ankommer hurtigere, siger han. I andre byer skal borgerne ringe til nummeret 1-1-3. I det hele taget beder han borgerne om at orientere sig om hvilke numre man kan ringe til, så de til en hver tid kan tilkalde hjælp.

Adventskranse og diverse juledekorationer kan hurtigt bryde ud i brand, da hurtigt de hurtigt tørrer ind. Man skal sørge for jævnligt at sprøjte dem med vand, siger Steen Boassen:

- Det er vigtigt, at bruge jævnligt med vand på adventskranse og juledekorationer. Alternativt kan man også sprøjte noget brandhæmmende materiale på dem. Det brandhæmmende materiale kan købes i butikkerne, siger Steen Boassen.

Og så er der jo den klassiske med en spand vand ved siden af juletræet:

- Selvfølgelig bør der være en spand vand ved siden af juletræet. Her er det vigtigt at bruge hænderne og sprøjte vand på træet. Det kan nemlig få uheldige følger hvis man bare sprøjter med hele spanden på én gang. Man kan nemt komme til at vælte det brændende juletræ, og derved øge risikoen for at branden den spreder sig, siger vicebrandinspektør ved Brandvæsenet i Nuuk, Steen Boassen.

Husk, hvis du bor i Nuuk, og der udbryder brand, så bør du ringe til politiet, der så alarmerer brandvæsenet. Andre steder langs kysten, skal man ringe til nummeret 1-1-3.