Brandmænd: Vi føler os misbrugt

Landets omkring 850 frivillige brandmænd truer med at nedlægge arbejdet, hvis ikke deres løn- og arbejdsvilkår bliver forbedret.
Skrevet af Mads Lynge
12. marts 2012 12:42

Brandmændenes landsforening oplyser, at foreningen allerede i 2009 rettede henvendelse til Selvstyret med henblik på at få forhandlet en overenskomst på plads. Der er dog endnu ikke startet egentlige forhandlinger, siger Poul Olsen, der er formand for foreningen.

-  Arbejdet har kørt siden 2009. Selvstyret har hele tiden påstået, at vi ikke kan få en overenskomst, da vi ifølge dem kun er frivillige brandmænd, siger formand for brandmændenes landsforening Poul Olsen.

Brandmand Jakob Kristiansen fra Ilulissat siger, at deres løn- og ansættelsesvilkår ikke er fulgt med udviklingen i arbejdsopgaver.

- Forholdene bør være mere tidssvarende. Vi er jo ikke kun brandmænd længere, men deltager også i redningsaktioner af turister. Det kan til tider være hårdt følelsesmæssigt. Derudover føler vi os misbrugt, hvorfor vi kræver mere tidssvarende ansættelsesvilkår, siger brandmand Jakob Kristiansen fra Ilulissat.

En frivillig brandmand i Nuuk får et fast tillæg, der svarer til omkring 12.000 kroner om året, hvor hans kollega i Ilulissat eksempelvis får omkring 3.000 kroner. Det bør ændres, så der kommer større lighed, siger Poul Olsen.

- Man bør fjerne den ordning. Man står til rådighed 24 timer i døgnet, og har samme uddannelse. Derfor bør der ikke vær forskel på lønningerne. Det er vores vigtigste krav, siger Poul Olsen.

Brandmændenes landsforening i Grønland har søgt konsulentbistand fra SIK.

Medlem af Naalakkersuisut for Boliger og Infrastruktur Jens B. Frederiksen, ønsker ikke udtale sig, og henviser til naalakkersuisoq for finanser Maliina Abelsen, der er ansvarlig forhandlingerne. Hun vil forholde sig til kritikken efter at have rådført sig med sine embedsmænd. 

Hør mere i aftenens radioaviser, 18.30 og 18.45.