Brandmænd kan kun førstehjælp

Ved katastrofer skal brandmænd være redningsberedskab, men de undervises kun i grundlæggende førstehjælp på uddannelsen. Brandfolkenes formand efterlyser uddannelse i redningshåndtering.
12. april 2010 14:59

Brandmænd er ikke længere blot brandmænd. I tilfælde af brande, ulykker og katastrofer skal de også fungere som redningsberedskab. For at magte disse opgaver skal brandfolkene uddannes i redningshåndtering, mener brandmændenes formand Poul Olsen:

- I dag undervises brandfolk jo kun i grundlæggende førstehjælp på uddannelsen. Det er ikke tilstrækkeligt, hvis der sker en katastrofe.

Han ønsker, at redningshåndtering skal blive et obligatorisk fag på uddannelsen ligesom i Danmark.

På forårssamlingen skal Inatsisartut behandle et lovforslag om redningsberedskabet. Et lovarbejde, der begynder med 1. behandlingen tirsdag. Forslaget opdaterer og lovfæster hovedsagligt allerede gældende regler på området: Tidligere var brandfolk brandfolk, men i dag fungerer de også som redningsberedskab - redningsopgaverne er altså også med i lovforslaget.

Udover uddannelse i redningshåndtering efterlyser Poul Olsen også, at tilsynet med brandstationerne på kysten lever op til lovgivningen:

- I Qaanaaq har de for eksempel en brandbil, der ikke kan køre ud om vinteren på grund af kulden. Det har ellers hidtil været Landsstyrets pligt at sørge for, at der én gang om året føres tilsyn med materialet, så det er brugbart.

Både tilsyn og uddannelse af redningsberedskabet er der taget højde for i lovforslaget. Men Poul Olsen ser gerne, at forslagets intentioner følges op med forbedringer af praksis.

Lovforslaget lovfæster blandt andet en landsdækkende beredskabskommission, der samler trådende på tværs af kommunegrænserne, og et princip om et såkaldt sektoransvar. Det betyder, at den myndighed, virksomhed eller institution, der til hverdag har ansvaret for et område, også har ansvaret, hvis der sker en ulykke eller en katastrofe.

Som noget nyt lægger lovforslaget også op til, at de 4 nye storkommuner hver skal udpege en beredskabschef. Før kommunalreformen hed dette en brandchef i de 18 nu forhenværende kommuner.

Ifølge Poul Olsen sidder der for mange topfolk i den landsdækkende beredskabskommission. Han så derfor gerne, at de almindelige brandfolk også fik en plads i kommissionen.