BP er nu på vej til Arktis

Med russernes hjælp har den britiske oliegigant, der var ansvarlig for oliekatastrofen i Den Mexikanske Golf, fået adgang til at operere i det sårbare arktiske miljø.
17. januar 2011 09:15

Britiske BP og det russiske, statskontrollerede Rosneft indgik i fredags en milliardaftale om sammen at lede efter olie i Karahavet nord for Sibirien.

Aftalen, der er baseret på et aktiebytte de to selskaber imellem, giver således BP adgang til olieholdige områder, der hidtil har været forbeholdt russerne.

At BP som bekendt stod bag den største oliekatastrofe i nyere tid, da boreriggen Deepwater Horizon sidste år eksploderede i Den Mexicanske Golf, gør tilsyneladende kun selskabet endnu mere attraktiv som russernes samarbejdspartner.

- De har opnået en stor portion erfaring blandt andet fra oprydningsarbejdet i Den Mexicanske Golf, udtalte Ruslands vicepremierminister Igor Sechin i fredags.

BP er med sin forhistorie i Den Mexicanske Golf særligt opmærksom på sikkerheden, mener ministeren.

Ifølge BP rummer Karahavets undergrund flere milliarder tønder olie og gas.

Samarbejdet mellem de to selskaber møder dog modstand fra miljøgrupper, blandt andre Greenpeace:

- BP er den sidste virksomhed, der burde operere i Arktis, det er derfor den grønlandske regering sidste år nægtede at give koncessioner BP, sagde Greenpeace's talsmand Ben Stewart efter samarbejdsaftalen blev annonceret.