Boris Johnson: Vi har landet en aftale om brexit

Efter intense forhandlinger dag og nat har Storbritannien og EU-Kommissionen torsdag lidt før middag landet en aftale om brexit.
Boris Johnson, på Twitter, blot fire timer før EU's stats- og regeringschefer mødes for at skulle tage stilling til skilsmissen med Storbritannien. Foto © : Henry Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
17. oktober 2019 09:00
Versionist Bikki P. Kleist

Det bekræfter den britiske premierminister, Boris Johnson, på Twitter, blot fire timer før EU's stats- og regeringschefer mødes for at skulle tage stilling til skilsmissen med Storbritannien.

- Vi har en glimrende ny aftale, som giver os kontrollen tilbage, skriver Johnson.

Nu er det ifølge premierministeren op til det britiske parlament at sikre en godkendelse.

Netop den del er fortsat en stor ubekendt i ligningen. Tidligere britisk premierminister Theresa May forhandlede også en aftale med EU. Men den blev afvist igen og igen af Underhuset, indtil May gav op og trak sig.

Forhandlingerne har de seneste dage handlet om, hvordan man skal håndtere skilsmissen i forhold til Nordirland.

Det er også et åbent spørgsmål, om EU-landene kan nå at læse og vurdere aftalen, der er baseret på Mays aftale fra november 2018, inden stats- og regeringscheferne mødes om fire timer til et topmøde i Bruxelles.

Formanden for EU-Kommissionen bekræfter, at forhandlerne har fundet hinanden.

- Det er en retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien, og det beviser vores dedikerede indsats for at finde løsninger, skriver Jean-Claude Juncker.

Der er pressemøde med EU's chefforhandler, Michel Barnier, omkring middag.

/ritzau/