Borgmester: Vi mangler beredskabsplan for naturbrande

Borgmester Ane Hansen efterlyser et nationalt beredskab, der kan rykke ud og slukke naturbrande som den, der har været i gang nordøst for Sisimiut i mere end en måned.
- Vi mangler personer, der har ekspertise og viden om brandslukning til at slukke større arealer i vores land, siger borgmester Ane Hansen i Kommune Qeqertalik. Foto © : Aputsiaq Olsen Jonathansen
Skrevet af Malik Brøns
15. august 2019 15:03

Borgmesteren i Kommune Qeqertalik opfordrer landets politikere til at finde en landsdækkende beredskabsplan for naturbrande.

Lige nu kæmper 38 danske brandfolk mod en stor naturbrand nordøst for Sisimiut. Både lokale og frivillige har hjulpet til med at slukke ilden, men den viste sig at være så sejlivet, at Naalakkersuisut henvendte sig til Danmark for at få hjælp. Og i tirsdags ankom de danske brandfolk fra Beredskabsstyrelsen så til Sisimiut med 13 tons udstyr.

- Vi mangler personer, der har ekspertise og viden om brandslukning og materialer til at slukke ild på større arealer i vores land, siger borgmester Ane Hansen (IA) i Kommune Qeqertalik.

Tæt forhold til naturen

Både Kommune Qeqertalik og Avannaata Kommunia har været med til at sende 10 brandfolk ned til naturbranden, der hærger i bunden af fjorden Kangerluarsuk Tulleq.

Men flere brande kan naturligvis bryde ud i fremtiden. Derfor mener borgmesteren, at det er vigtigt at begynde at tænke fremad for at være parat til den tid. 

- Vi grønlændere har jo et meget tæt forhold til naturen, der også har relationer til vores kultur. Derfor er det blevet nødvendigt at udarbejde en fælles beredskabsplan for at sikre vores brug af naturen, siger borgmesteren.

Ifølge Qeqqata Kommunia var det en rygeovn, der var årsag til branden.