Borgmester Jess Svane: Embedsmændene skal ikke politisere

Borgmester Jess Svane fra Qaasuitsup kommunia lover, at embedsmændene ikke skal politisere.
Skrevet af Jens Thorin
17. juni 2010 10:45

Det sker efter, at kommunalbestyrelsesmedlem Ane Lone Bagger fra Demokraterne beskyldte kommunens embedsmænd for at blande sig i den politiske debat.

- Det er naturligvis beklageligt, hvis nogen kan opfatte det, sådan som Ane Lone Bagger har opfattet det, siger borgmester Jess Svane.

Det er ellers den administrerende direktør i Qaasuitsup Kommunia, Henrik Rafn, der er ansvarlig for hvad hans administration skriver. Alligevel vil han ikke forholde sig til kritikken fra Demokraternes Ane Lone Bagger.

Hun er en af oppositionens repræsentanter i Qaasuitsup Kommunalbestyrelse, og hun var i mandags harm over kommunens embedsmænd.

På baggrund af et forslag fra Nukissiorfiit om prisstigninger indstillede embedsmændene til kommunalbestyrelsen:

- Hvis man ønsker mere omkostningsægte elpriser i bygderne, burde man som et minimum sløjfe prisfaldene i byerne og bruge provenuet til at reducere prisstigningerne i bygderne.

Borgmesteren vil ikke kalde de politisk, men siger:

- Vi har etiske standarder i kommunen, og de citerede passager er fjernet fra kommunalbestyrelsens referat. Embedsmændene skal naturligvis ikke politisere. Det er kommunalbestyrelsens opgave, siger Jess Svane.

Han fastslår, at kommunens embedsmænd skal betjene alle folkevalgte ens og uden at gøre forskel på politikerne. Embedsmændene må ikke være bundet af en bestemt politisk observans, siger han.

- Jeg skal som borgmester sikre, at alle folkevalgte, uanset partifarve, bliver betjent ensartet. Ingen embedsmand skal ikke stille sig i opposition til nogen folkevalgte. Han skal ikke være bundet til noget politisk parti. Hans opgave er at give enslydende råd til politikerne, siger Jess Svane.

Skal det forstås sådan, at du fremover ikke regner med et lignende tilfælde?

- Sådan kan du forstå det, svarer fra borgmester Jess Svane fra Qaasuitsup Kommunia.