Borgmester eller naalakkersuisoq? - Peter Olsen står i et dilemma

IA´s Peter Olsen er valgt til både Inatsisartut og Kommune Qeqertalik. Som lokal stemmesluger kan han blive borgmester, men han kan muligvis også blive naalakkersuisoq.
Peter Olsen fra Aasiaat er for sit parti valgt til både Inatsisartut og kommunalbestyrelsen i Kommune Qeqertalik. Foto: IA.
Skrevet af Jens Thorin
08. april 2021 10:08

I Kommune Qeqertalik blev Inuit Ataqatigiit igen valgets store vinder. Partiet fik 53,2 procent af vælgernes stemmer og kan dermed beholde borgmesterposten.

Men partiets lokale stemmesluger står i et dilemma. For Peter Olsen har med sine 442 stemmer overhalet sin partifælle, den siddende borgmester, Ane Hansen, som fik 387 stemmer.

Peter Olsen kan derfor blive ny borgmester.

LÆS OGSÅ Magtskifte på vej: Inuit Ataqatigiit vinder valget til Inatsisartut

Men Peter Olsen blev også valgt ind i Inatsisartut, og hans formand har muligheden for at tildele ham en post i Naalakkersuisut.

Svær dilemma

- Jeg må erkende, at jeg i den grad står i et dilemma. Ingen politiker vil nok ønske at ende i min situation. Som politiker ønsker man jo at blive borgmester. Men hvis muligheden byder sig, har mange politikere også drømme om at blive naalakkersuisoq, siger Peter Olsen.

I den foregående valgperiode har Peter Olsen siddet i både Inatsisartut og Kommune Qeqertaliks kommunalbestyrelse.

Han har også siddet i det magtfulde finans- og skatteudvalg. Og med 255 stemmer er han nu genvalgt til Inatsisartut, hvor IA er blevet det største parti, og har retten til at lede de indledende forhandlinger om et kommende Naalakkersuisut.

- Det er selvfølgelig væsentligt for mig at høre, hvad min formand har at sige til mig. Jeg er nødt til at tale med vælgerne og min familie, hvis jeg nu skulle have valget (mellem borgmesterposten og en mulig plads i Naalakkersuisut, red.) Men jeg sidder i Qeqertalik, og jeg regner med at arbejde seriøst for Qeqertalik.

Så Peter Olsen står i et dilemma. Skal han vælge borgmesterposten, eller venter der en plads i Naalakkersuisut?

- Ja, sådan ligger landet. Det er meget svært at svare på. Hvem kunne også tro, at ende i den situation, siger han.