Borgmester: Det har vi lært af naturbranden
Den voldsomme naturbrand nordøst for Sisimiut har været en læringsproces for kommunens beredskab.
Det siger borgmester Malik Berthelsen (S) og efterlyser et nationalt beredskab, der kan rykke ud og slukke store naturbrande.
Dermed er han helt på linje med sin borgmesterkollega i Kommune Qeqertalik, Ane Hansen (IA). Hun har også efterlyst, at Naalakkersuisut får lavet en national beredskabsplan for naturbrande, som den, der netop er slukket i bunden af fjorden Kangerluarsuk Tulleq nordøst for Sisimiut.
Branden buldrede i mere end en måned, før 38 danske brandfolk fik den slukket.
- Eksperterne fra Danmark fortalte os, at ilden bevæger sig i undergrunden, og at en brand kan fortsætte i undergrunden i 20 år på den måde, siger Malik Berthelsen.
LÆS OGSÅ Borgmester: Vi mangler beredskabsplan for naturbrande
For de pumper, som kommunen havde adgang til, kunne ikke slukke en brand, der var så stor. Både lokale og frivillige kæmpede med at slukke branden, men den viste sig at være så sejlivet, at Naalakkersuisut henvendte sig til Danmark for at få hjælp. Derfor ankom de 38 brandfolk fra Beredskabsstyrelsen til Sisimiut med 13 tons udstyr.
- Den vigtigste lektie, som vi har lært, er, at vores pumper var for små og svage til branden, siger Malik Berthelsen.
- I fremtiden skal vi nok være forberedte på flere naturbrande på grund af klimaforandringer. Desuden vil flere mennesker rejse mellem Kangerlussuaq og Sisimiut, siger han.
Departementet for Natur og Miljø nu købt 50 mosespyd af Beredskabsstyrelsen. De 50 mosespyd blev nemlig specialfremstillet til slukningen af naturbranden.
De fungerer på den måde, at de bankes ned i jorden og tilføjer vand til den brændende tørv under jorden. På den måde kan spydene være med til at minimere en naturbrands udbredelse.