Borgermøder om uran-planer i Nunavut

I Nunavut i Canada skaber planerne om at etablere en uran-mine nær Baker Lake stor uenighed blandt inuitbefolkningen. I dag begynder de første borgermøder om uran-planerne.
25. april 2010 13:20

I dag begynder de første offentlige møder om den mulige nye uran mine near Baker Lake ved vestkysten af Hudson bugten i Nunavut. Der vil blive afholdt møder de næste to uger i 8 bygder i området. Disse møder er ikke for at bestemme, om der skal være uranminer eller ej, men for at bestemme, hvordan høringsprocessen skal foregå.

Det er det store Kiggavik-projekt, der skal diskuteres.

Hvis denne mine bliver bygget, vil den blive den første af op til 10 andre miner i området. Kiggavik projektet er estimeret til at koste omkring 7.500 millioner kroner og ledes af den franske uran producer, AREVA.

Ud af de 80 inuitter, som i en før-undersøgelse har kommenteret projeketet, er 40 af dem stærkt imod, fordi projeketet kan ødelagge rensdyrenes vandrings-ruter, deres føde såvel som vandløb i området.

De andre 40 er for minen, fordi den vil medføre nye arbejdspladser, meddeler det canadiske pressebureau. Den egentlige høringsprocess vil starte i 2011.

Herhjemme vil der gå mange år, før mineselskaber reelt kan begynde en udvinding med uran som biprodukt - selv hvis et flertal i Inatsisartut beslutter at gøre op med nultolerancepolitikken. Det fastslog naalakkersuisoq for råstoffer Ove Karl Berthelsen i sidste uge.