Bomben kunne have ødelagt mere

Den norske avis VG har fået en bombeekspert til at gennemgå området omkring bombens placering og meget tyder på, at det var et held, at Anders Behring Breivik placerede bomben i Oslo lige netop på det sted, han gjorde. Bomben kunne nemlig have skabt langt større ødelæggelser end den faktisk gjorde.
Skrevet af Karsten Sommer
28. juli 2011 08:37

Bombeeksperten har hæftet sig ved, at der ikke er noget bombekrater efter bomben, men blot et åbent hul ned i jorden til en skakt med underjordiske parkeringskældre under regeringsbygningerne. Bombens kraft er derfor absorberet ned i jorden og det tryk, der kunne have været ødelæggende, blev begrænset, forklarer bombeeksperten.

Anders Behring Breiviks bombe var ellers lavet af samme materiale som bombemanden Timothy Weigh i Oklahoma brugte, da han i 1995 dræbte 168 mennesker i et terrorangreb, som fuldstændig ødelagde en statslig bygning i Oklahoma City.

Teoretisk burde den største af blokkene i Oslos Regeringskvartalet også være brast sammen som følge af bomben i fredags. Men kun glasfacaderne blev ødelagt, ikke de bærende strukturer, og det skyldes at Breivik ubevidst valgte at parkere sin bombebil oven på de underjordiske instalationer, skriver avisen VG.