Bolivias vicekulturminister: Oprindelige folks rettigheder bør sikres ved grundlov

I Bolivia er oprindelige folks rettigheder sikret i Grundloven. Og det er altafgørende for verdens oprindelige folk, at der er politisk vilje til at fastholde rettighederne og sikre, at den oprindelige kultur ikke uddør, siger den bolivianske vicekulturminister Maria Esthella Vargas.
13. september 2009 17:53

Maria Esthella Vargas er i øjeblikket er i Nuuk for at deltage i de bolivianske kulturdage.

- Bolivia har altid haft mange organisationer, men de tidligere regeringer har ikke taget hensyn til disse organisationers ønsker. Den nuværende regering med en indfødt indianer som præsident, lytter til organisationerne og de oprindelige folk, forklarer Maria Esthella Vargas om den aktuelle situation i Bolivia.

I Bolivia er der 36 forskellige etniske grupper, der hver især bruger mange kræfter på at bevare eget sprog og kultur.

- Selv i vores beklædning har vi forskellige måder at vise vores forskellighed på. Og vi bevarer vores oprindelige kultur ved at gå i dragterne og tale sproget. Og man skal virkelig bruge det i hverdagen, ellers vil det forsvinde. Derfor har vi også i vores uddannelsessystem gjort det muligt at blive undervist på forskellige oprindelige sprog, og ikke kun spansk som før i tiden, forklarer Maria Esthella Vargas, som også gør en dyd ud af at tale sit eget sprog.

Hun understreger dog, at alle taler spansk, og at det er nødvendigt med et fælles sprog for, at kommunikere med hinanden i et land med 36 forskellige sprog.

Maria Esthella Vargas mener, at oprindelige folks rettigheder bedst sikres gennem politiske beslutninger, og hun er derfor glad for den bolivianske grundlov.

- Vi har fået en ny grundlov, hvori der blandt andet står, at oprindelige folk og deres kultur skal respekteres. Generelt rundt omkring i verden, også her i Grønland, er det vigtigt, at regeringen lægger linien og respekterer det oprindelige, så de ikke uddør, siger Maria Esthella Vargas.

Der bor 8,3 millioner mennesker i Bolivia, som ligger i midten af Sydamerika, et land uden kyster. Landets præsident er den indfødte Juan Morales, som kom til magten i 2005.