Boligklagenævnet: INI skubber ansvaret fra sig

Boligselskabet INI kan ikke sådan lige sende ansvaret for lejere, der i månedsvis har måttet leve med lave temperaturer, videre til ejerne i Selvstyret. Så klar er Boligklagenævnets umiddelbare vurdering af kulde-sagen fra Aasiaat.
Skrevet af Mads Fisker
20. marts 2012 10:09

INI A/S sender dog ansvaret videre til ejerne med besked om, at de har begrænset INI A/S's  handlemuligheder ved at gennemføre stop på huslejestigninger:

I sidste uge lød det fra boligselskabet INI, at lejerne af de INI-administrerede boliger i det meste af en bydel i Aasiaat indtil videre måtte finde sig i, at de hverken havde varmt vand eller varme i radiatorerne, da den pågældende boligafdeling ikke havde penge til at udskifte varmeanlægget.

Men den tolkning af reglerne stiller boligklagenævnets formand, Morten Nornild, nu spørgsmålstegn ved:

- Der er efter min opfattelse ikke nogen tvivl om, at det umiddelbare ansvar ligger hos boligselskabet INI. Hvilke forhold, der så er mellem boligselskabet INI og udlejer, det er så et spørgsmål mellem dem, men i første omgang ligger ansvaret hos INI.

Det er jo dem, som boligejerne, altså Selvstyret, har valgt at ligge opgaverne over til. Der er jo ikke Selvstyret, der kan beregne huslejen eller for den sags skyld bære det umiddelbare ansvar for, at huslejen er beregnet rigtigt.

Det gør boligselskabet INI, siger Morten Nornild, der ikke vil forholde sig til den konkrete sag med for lidt varmt vand og varme i i boligerne i en boligafdeling i Aasiaat.

Ejerne i Selvstyret er nu gået ind i sagen og har bebudet, at man vil sende et tekniker-hold til Aasiaat for at forsøge at finde en akut løsning.

Boligklagenævnet har ikke modtaget henvendelser fra de berørte lejere. Men skulle det ske, vurderer formand Morten Nornild altså, at det meget vel kan tænkes at sende ansvaret tilbage til INI - også selv om de blot administrerer lejemålene på for Selvstyret.

- Hvis en konkret sag falder ud til, at udlejer ikke har overholdt sit vedligeholdelsesansvar og sit almindelige efter lejeforordningen, så vil der jo komme en afgørelse fra Boligklagenævnet, som vil pålægge udlejer og boligselskabet INI eventuelt, at forholde sig anderledes.

Så skal INI jo selvfølge  rette ind efter afgørelsen, siger Morten Nornild.

Administrerende direktør, Kenneth Hansen er enig i klagenævnets udlægning af loven.

Men herfra er enigheden slut. Ansvaret ligger hos udlejer da det daværende Hjemmestyre ad flere omgange har gennemført stop på huslejestigninger. Det har nemlig i følge direktøren medført, at der har ophobet sig et stort vedligeholdelsesefterslæb, som INI ikke har råd til at udbedre.

- Så når vi fra boligselskabets side siger, at det er bygningsejerens ansvar, så er jo fordi at det er bygningsejer, der bestemmer de reelle huslejestigninger her i landet, og da INI har begrænset indflydelse på det, kan vi jo kun agere inden for de økonomiske rammer vi har til rådighed, siger Kenneth Hansen.

Og dermed sender han ansvaret for udlejningsboligernes beskaffenhed videre til ejeren, Selvstyret.

Derfra vil naalakkersuisoq for boliger, Jens B. Frederiksen ikke forholde sig til spørgsmål om ansvar og eventuelle klagesager, før han har hørt klagenævnets og INI's udlægning.

- Nu koncentrerer vi os om, at problemerne i Aasiaat bliver bragt i orden, og så kan vi tage spørgsmålet om ansvar op bagefter, lyder det fra Naalakkersuisoqmedlemmet.