Bokser indlagt efter stævne i Nuuk

Et boksestævne i Nuuk i weekenden med deltagere fra Island, Qaqortoq, Nanortalik og Nuuk tog en alvorlig drejning, da en ung mand omkring 18 år fra Qaqortoq kom til skade under en kamp og måtte køres på Dronning Ingrids hospital med ambulance.
09. marts 2015 04:49

Den seneste melding, KNR har fået fra bokseklubben i Qaqortoq, er, at den unge mand nu er vågen og ved bevidsthed. Men hændelsen har berørt både publikum og arrangørerne bag stævnet.

Meget berørt af episoden

En af dem er kampleder John Pedersen fra Fight Club Nanoq, der dømte kampen.

- I alle de kampe jeg har været med til at dømme, der er det til alt held første gang, jeg har været ude for det. Men det er selvfølgelig beklageligt, at det sker. Og jeg føler med bokseren og hans familie. Og jeg har været meget berørt af det hele natten. Det er jo klart, fordi jeg står og har et ansvar for dem, siger John Pedersen.

Han fortæller, at ingen fra stævnet havde set det komme.

Alle bokserne var til en lægelig undersøgelse i fredags, dagen før stævnet, og her blev bokseren sammen med de andre deltagere vurderet til at være ’fit for fight’.

LÆS OGSÅ Fight Club Nanoq håber på at tæve islændinge

Almindeligt med næseblod

Det var den unge bokser fra Qaqortoqs første kamp, mens den islandske modstander havde bokset to kampe og tabt dem begge.

Før sværvægtskampen mellem den unge bokser fra Qaqortoq og en anden ung bokser fra Island gik i gang, så John Pedersen ikke tegn på, at noget var galt.

Ligesom han heller ikke vurderede, at der undervejs i kampen var noget, der tydede på, at bokseren fra Qaqortoq var utilpas. Heller ikke selvom bokseren i anden runde fik næseblod.

- Allerede i midten af anden omgang er jeg meget fokuseret på de slag, der kommer. Fordi der begynder så småt at danne næseblod. Men det er jo noget boksere får, siger John Pedersen.

I slutningen af tredje runde blev bokserens næseblod voldsommere. Han kom derfor over i ringhjørnet, hvor han fik tørret blodet væk, og John Pedersen så på ham. Men da John Pedersen ikke kunne se, at noget var galt, og bokseren kun viste tegn på at ville bokse, gik kampen i gang igen.

LÆS OGSÅ Boksere indtager Qaqortoq

Ambulance tilkaldt

Næseblodet så dog ikke ud til at stoppe, og derfor valgte John Pedersen at stoppe kampen 10-15 sekunder før tid.

Og da han 30 sekunder senere kaldte de to boksere ud til midten af bokseringen for at annoncere vinderen, kunne John Pedersen godt fornemme, at noget var galt. Bokseren gik over mod islændingens ringhjørne og begyndte at ryste.

Formand for Fight Club Nanoq, Kristian Kilime, reagerede straks ved at kalde lægen hen til ringhjørnet.

- Det er klart, det selvfølgeligt er et chok for dem, der sidder oppe i ringhjørnet, og det er også et chok for tilskuerne som er dernede, fordi de ikke rigtigt kan følge med i, hvad der foregår. Bokseren er til alt held jo ved bevidsthed, men hans øjne ruller. Og der afgør lægen, at vi skal have fat i en ambulance og køre ham på SANA, fortæller John Pedersen.

Tacklet på den rigtige måde

Som ansvarlig kampleder har John Pedersen efter episoden været i telefonisk kontakt med lægen, der var til stede ved stævnet.

- Det har været kritisk, men det er blevet stabiliseret, siger han.

Han har ikke kunnet få nærmere besked om, hvad der præcist var årsagen til bokserens kollaps.

Fight Club Nanoq har efter episoden også været i kontakt med klubbens danske samarbejdspartner. Og på baggrund af de oplysninger, som klubben har givet af forløbet, har samarbejdspartneren vurderet, at de har tacklet på den rette måde, fortæller John Pedersen.

Der var to læger til stede, som det foreskrives ved den slags stævner, og derudover en gruppe lægeaspiranter, der fulgte lægernes arbejde.