Børns søvn er vigtig for at sikre fremtiden - men de får for lidt
Børn i skolealderen skal have mellem otte og 11 timers søvn om natten alt efter, hvor gamle de er.
Det er anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen, men virkeligheden er en anden for mange skoleelever her i landet, fortæller uddannelseskonsulent Helene Broberg Berthelsen.
- Der er for stor en del af vores børn og unge, der ikke kommer udhvilet i skole og tit kommer for sent, konkluderer hun oven på en ny undersøgelse af netop skoleelevers søvn i Qeqqata Kommunia.
Og den manglende søvn har konsekvenser for børns indlæring og koncentrationsevne, skriver Qeqqata Kommunia i en pressemeddelelse.
Men at de evner bliver svækket, har endnu større konsekvenser, mener uddannelseskonsulenten.
- Hvis ikke vi gør noget ved det nu, så kan jeg se, at man kommer til at lulle sig igennem hele livet, og det har vi ikke råd til i vores land, siger hun.
Det samme scenarie ser borgmester i Qeqqata Kommunia, Malik Berthelsen, for sig i pressemeddelelsen.
- Såfremt vi som samfund ikke ændrer på vores holdning om folkeskolen, er jeg bekymret for antallet af elever, der tager en videregående uddannelse.
- For cirka halvdelen af eleverne og 20 procent af dem, som går videre til erhvervsuddannelser, vil være det samme om 10 år, siger borgmesteren i pressemeddelelsen.
Samarbejde er nøglen
Derfor ser konsulenten det som nødvendigt, at skoler og forældre begynder at arbejde bedre sammen - til gavn for børnene.
- Det er rigtig vigtigt, at vi får et samarbejde med forældrene, så vi taler samme sprog. Men vi skal også indse, hvorfor børnene er så meget oppe.
- Når vi lægger børnene i seng, regner vi med at de sover, men den digitale verden står i vejen for mange ting, siger hun.
Men hun anerkender, at det er en svær opgave, blandt andet fordi mange forældre har dårlige oplevelser med skolen.
Alligevel tror hun på, at en del af løsningen er samarbejdsfora mellem forældre, skoler og kommunen.
- Vi er nødt til at gå ind i samarbejdsforum i de enkelte kommuner og skoler og inddrage forældrene i tanken om, at man har et fast tidspunkt at komme hjem til, lave lektier på og sove, siger hun.
Og her er Qeqqata Kommunia godt i gang med det gode tiltag, fortæller hun, og understreger, at det er vigtigt, kommunerne holder fast.
Ingen skal trænges op i en krog
- Vi skal træne børnene til at kunne begå sig i det store samfund. Så de er nødt til at have faste regelsæt i hjemmene. Derfor skal vi tænke konstruktivt med forældrene, så de ikke føler, de bliver trængt op i en krog, siger Helene Broberg Berthelsen.
Og Malik Berthelsen runder det hele af i pressemeddelelsen med en opmuntring til forældrene om, at ‘målsætninger skaber ikke forhindringer, men giver udvikling’.