Blikket er rettet mod Grønland

I Kina advarer embedsmænd nu regeringen i Beijing om, at landets ressourcer og reserver af de sjældne jordarter, der indgår i produktionen af moderne elektronisk udstyr, er for stærkt nedadgående. Også selv om der er indførte eksportrestriktioner. Det har for alvor fået verden til at rette blikket mod Grønland, der råder over nogle af verdens største fund af de eftertragtede jordarter.
04. august 2012 15:55

Derfor har Europa blandt andet gjort sig store diplomatiske anstrengelser for at få adgang til Grønlands naturessourcer. Det skønnes, at Grønlands beholdning af de sjældne jordarter kan være nok til at mætte mindst en fjerdedel af den globale efterspørgsel. Det skriver Dagbladet Information.

EU-Kommisionens næstformand, italieneren Antonio Tajani, der besøgte Grønland tidligere på sommeren, har underskrevet en samarbejdsaftale med Selvstyret om råstofsektoren her i landet. Og han understreger i dag overfor Information, at EU har brug for innovataive partnerskaber, fordi Europa ikke selv råder over de nødvendige råstofressourcer. 

Chefgeolog ved Selvstyret Henrik Stendal siger til avisen, at Grønland har påvist et stort råstofpotentiale.

- Og det har været en øjenåbner for mineindustrien. Og det er rigtig godt. Det kan blive meget værdifuldt for Grønland. Vi mener, at dette kan blive meget værdifuldt for Grønland.«

Udover en stigende efterspørgsel af råstoffer i de industrialiserede landet, så har også den  økonomiske vækst i de store udviklingslande som Kina, Indien og Brasilien, og en øget urbanisering og en stigning i Jordens befolkningstal til ni milliarder mennesker skabt en hidtil uset efterspørgsel på naturressourcer. I de seneste år har der været fødevarekriser, stigende priser på fossile brændstoffer og en stigning i prisen på traditionelle råstoffer som jern, stål og kobber samt sjældne jordarter.

De lande, der kontrollerer disse ressourcer, kan indtage en nøglepositioner i verdensøkonomien. Det har Kina indset for år tilbage og har ikke blot sat sig på markedet for sjældne jordarter, men også opkøbt landområder til opdyrkning af fødevarer.  Og i erkendelse af det begrænser Europas fremtidige partnerskaber sig langtfra kun til Grønland.

Ifølge Tajani er EU er på vej til at underskrive en aftale med Den Afrikanske Union og har allerede indgået råstofaftaler med Chile, Argentina og Uruguay. Og for første gang er EU nu i dialog med Kina og Rusland.

Til gengæld for samarbejdsaftalerne kan Europa bidrag med ekspertise og teknologisk bistand, der kan være værdifuld for andre økonomier, hedder det blandt andet i artiklen i Information.