Blandet modtagelse af nye regler for salg af alkohol

Som det ser ud i øjeblikket, er der et gedigent flertal for at udvide grænserne for slag af øl, vin og spiritus i forretningerne i Grønland. Ikke et forslag der får restaurationsbranchen til at juble højlydt. Derimod ser butikkerne frem til at kunne tilbyde kunderne bedre vilkår for at købe ind, når det passer dem.
Skrevet af Peter Troelsen
03. maj 2012 09:02

Indehaveren af Godthåb Bryghus Jørgen Pedersen er lidt uforstående overfor forslaget, som han finder lige lovligt liberalt.

-  Jeg har jo ikke ligefrem armene i vejret over Malik Bertelsens forslag. Set med mine briller er det et skråplan, som vi er ved at bevæge os ud på, siger Jørgen Pedersen, der ikke ved om det vil betyde det helt store for restaurationsbranchen med de nye regler.

I en tid hvor alkoholforbruget i Grønland er faldet til et niveau under det, der er i Danmark, finder Jørgen Pedersen det mærkværdigt, at ændre på mulighederne for at købe alkohol i butikkerne. Han er ikke bleg for at kalde forslaget for populisme.

- Det er i hvert fald ikke af ren og skær nødvendighed, at forslaget er fremsat, men det kan da givetvis give lidt kredit for forslagsstilleren og hans parti hos en del af den grønlandske befolkning. I vores branche står vi kun for i omegnen af 5 % af det totale salg af øl, vin og spiritus, og jeg er sikker på, at folk der besøger værtshuse eller restauranter også ligger stor vægt på det sociale aspekt, når de går ind af døren hos os, fastslår Jørgen Pedersen.

Hos Brugsen i Nuuk forventer man ikke et boom i salget af øl, vin og spiritus, men ser frem til at komme af med de panikagtige tilstande omkring lukketid for salg af alkohol.

- Det er et positivt tiltag for vores kunder, så de får et større tidsrum til at købe ind i vores forretninger. Kunderne har jo ansvaret for deres eget liv, og jeg kan ikke forestille mig, at vores salg bliver meget større. Med det nye tiltag kommer vi forhåbentligt af med salget af øl fra bagagerummene i timerne efter lukketid, og det se jeg som en positiv ting, fortæller uddeler Jes Nyborg, der ikke tror på at Brugsen vil ændre åbningstider på grund af de ændrede grænser for salg af alkohol.

Hotel og restaurantbranchens arbejdsgiverforening HORESTA har ikke ønsket at kommentere på Malik Bertelsens forslag.