Bjørn Tegner Bay: En katastrofe for landet, hvis hash bliver legaliseret

Det er sundt for et samfund at debattere sin lovgivning, siger politimester Bjørn Tegner Bay. Selv mener han, at legalisering af hash vil skabe et marked for hårde stoffer i den kriminelle underverden.
Politimester Bjørn Bay mener, at legaliseringen af cannabis medfører, at det kriminelle marked for hårde stoffer bliver større. Foto © : Niyantha Shekar/Flickr Creative Commons
05. februar 2023 12:37

Skal cannabis og dermed hash være lovligt?

Det er spørgsmålet, der er på alles læber, men som ingen endnu kan svare på.

I sidste uge meldte alle partier i Inatsisartut dog, at de var klar til at tage debatten.

LÆS OGSÅ Oppositionen melder sig i koret: Alle partier er klar til cannabis-debat

Og nu er politimester Bjørn Tegner Bay også klar til at dele sine personlige holdninger til emnet.

- Min personlige holdning er, at det er sundt for et samfund at debattere sin lovgivning, så man kan analysere de negative og positive sider ved den, siger han til KNR.

Kan betyde flere hårde stoffer i landet

Men selv om politimesteren byder snakken velkommen, så er han af den overbevisning, at det næsten kun kan gå galt, hvis cannabis og hash bliver lovligt.

 - Jeg tror, at det nærmest vil blive en katastrofe for landet, hvis hash bliver legaliseret.

Han pointerer, at det lykkedes at skabe et land, der ikke har de store problemer med hårde stoffer.

Endnu.

LÆS OGSÅ Marius Petersen om cannabis-debat: Det er bedre, hvis det bliver lovligt

For spørgsmålet om en legalisering er et tveægget sværd.

På den ene side betyder det, at pengene ryger i statskassen og ikke til de kriminelle bagmænd.

Men det betyder også, at bagmændene nok skal finde andre måder at skaffe deres penge på.

- Jeg har en opfattelse af, at dem der i dag står for hashhandlen i landet, er nogle mennesker, der tydeligt har vist os alle sammen, at de er fuldstændige ligeglade med, at det de gør, yder enorm skade på andre, siger politimester Bjørn Tegner Bay.

Han frygter, at en legalisering betyder, at de kriminelle i stedet vil kigge på markedet for hårde stoffer, fordi der ikke er flere penge at hente i hashhandlen.

Risiko for endnu mere omsorgssvigt

I følge Allorfiks årsrapport fra 2021 har mange af borgerne, der er i behandling for et misbrug, hjemmeboende børn under 18 år. Af de i alt 594 borgere i behandling, som har deltaget i undersøgelsen, har 42 procent af dem børn i hjemmet. Og det er et problem for børnenes ve og vel.

Da KNR tidligere på ugen talte med Allorfiks lægefaglige chefkonsulent, Birgit Niclasen, fortalte hun, hvordan forældre med misbrug kan omsorgssvigte deres egne børn.

- Man kan sige at specielt børn, der vokser op i en familie med hashproblemer, oplever ikke at blive set. De er ikke helt så vigtige. Det er svært at komme i kontakt med far og mor engang i mellem, når de er meget påvirkede, siger hun.

LÆS OGSÅ 65 procent flere søgte om hjælp til hashmisbrug

Det er også nogenlunde den samme oplevelse, som politimesteren har haft, når han har været hjemme ved forældre med et hashmisbrug.

- Vi ser problemet, når vi kommer ud i folks hjem, hvor vi ser børn, der bliver omsorgssvigtet. Vi ser unge mennesker, der ikke kan passe deres uddannelse, og vi ser folk, der ikke kan passe deres arbejde, fordi de bliver så apatiske af hashrygningen, siger Bjørn Tegner Bay.

Han opfordrer til, at man skal huske på, at hash ikke bliver mindre farligt, selvom det bliver lovligt.

- Vi undgår jo ikke de negative menneskelige omkostninger ved hashmisbrug, bare ved at gøre det legalt. Tværtimod risikerer vi, at der er endnu flere, der kommer i kontakt med hash, siger han.