Bittesmå organismer kan skabe ravage

Ny amerikansk forskning viser, at der muligvis er flere omvæltninger på vej for dyrene i Arktis. Den svindende havis påvirker nemlig en vigtig del af dyrenes fødekæde, nemlig de bittesmå plankton.
09. marts 2011 12:19

Det er videnskabsfolk ved det kendte Scripps oceonografiske Institut i USA, der har fundet ud af, at isens tidlige tilbagetrækning forstyrrer en meget vigtig del af fødekæden, nemlig de bittesmå planter og alger, der er så vigtige for fødekæden. Disse plankton er nemlig begyndt at blomstre 50 dage før end sædvanligt.

Ifølge forskerne kan det muligvis betyde, at hele fødekæden bliver tidsmæssigt forrykket.

Disse plankton bliver spist af småbitte dyr, som så bliver spist af fisk, rejer og hvaler. Fugle spiser fisk og isbjørne og sæler spiser så disse dyr.

Men hvis opblomstringen af plankton sker i juni i stedet for i september, kan det ødelægge dyrenes naturlige rytme, mener videnskabsfolkene.

Men de kan dog endnu ikke sige noget om hvilke konsekvenser det kan have for det arktiske dyreliv.

Mati Kahru og hans internationale forskerhold har samlet data fra både amerikanske og europæiske satellitter over en 12-årig periode fra 1997-2009 . Satellitterne kan se plankton ved at de bittesmå organismer bliver grønlige i farven og spreder sig i vandet.