Biskoppen overrasket over Nick Nielsen

Sofie Petersen undrer sig over Naalakkersuisuts planer for kirken, som hun ikke mener er i tråd med den evangelisk-lutherske tro.
23. juni 2014 06:45

Magten i Kirken skal omfordeles. Mere magt til menighedsrepræsentanterne og mindre til biskoppen. Det mener naalakkersuisoq, Nick Nielsen.

Nick Nielsen vil give kirken tilbage til folket

Der foreligger endnu ikke noget konkret lovforslag, og derfor ønskede biskoppen tidligere heller ikke at udtale sig, men hun meddeler nu, at hun blev så forundret over Nick Nielsens udmelding i KNR, at hun nu alligevel har følt sig nødsaget til at fare i blækhuset.

Noget af det, som har gjort biskoppen særligt oprørt, er naalakkersuisoqs tanke om, at bispeembedet i fremtiden i fremtiden ikke nødvendigvis skal varetages af en teolog.

- Kalaallit Nunaanni Ilagiit er som evangelisk-lutherske også nævnt i Grundloven. Vil naalakkersuisoq Nick Nielsen også ændre på det? Er vore dage som luthersk kirke talte, når han vil arbejde for at biskoppen end ikke behøver at være præst? Mon han har fået gode ideer fra for eksempel Apostolsk Kirke eller Pinsemenigheden? Det er åbenbart, at han ikke har sat sig ind i det lutherske embedssyn, lyder det fra biskop Sofie Petersen.

KNR har talt med formændene for menighedsrepræsentanterne i henholdsvis Nuuk, Sisimiut og Ilulissat. Her var tilbagemeldingerne noget forskellige. I Ilulissat er der stor tilfredshed med biskoppen, og samarbejdet med hende beskrives som eksemplarisk. I Sisimiut savner de et tættere samarbejde med biskoppen, og i Nuuk er utilfredsheden stor.

Niels Olsen fra Nuuk mener ikke, at biskoppen giver menighedsrepræsentanterne mulighed for at handle selvstændigt.

- Vi menighedsrepræsentanter her i Nuuk er helt enig med Nick Nielsens kommende forslag, fordi vi synes, at vi bliver styret af biskoppen, siger Niels Olsen.

Den udtalelse er dog faldet medlem af menighedsrådet i Nuuk Therkel Husum-Isaksen for brystet. Han siger til Radioavisen, at han er tilfreds med biskoppen, at Niels Olsens kun udtaler sig på egne vegne.

Biskoppen forstår dog heller ikke helt Olsens kritik. Hun peger på, at der jo er masser af muligheder, men at menighederne jo selv må tage initiativ, og at man ikke kan regne med store støtteordninger til alt. For eksempel peger hun på, at der er sat midler af til diakoni - altså socialt arbejde, sjælesorger og så videre, men at der fra Nuuk ikke har været en eneste ansøgning.

Sofie Petersen slår fast, at hendes opgave er at forsvare den lutherske kirke. Hun mener ikke, at Nick Nielsens tanker er forenelige med den grønlandske kirke, som den er i dag, og stiller spørgsmål til, om han ønsker frikirkelige tilstande.