Biskop vil flytte rundt på præsterne

Det er så svært at skaffe præster til yderområderne, at der i øjeblikket er syv ledige stillinger. Grønlands biskop foreslår nu, at hele præste-landskabet laves om.
19. november 2009 09:53

Grønland er normeret til 30 præster, men i øjeblikket er der 7 ledige stillinger. Eksempelvis er Upernavik uden præst, og det er utilfredsstillende for menigheden, siger biskop Sofie Petersen.

- Det er næsten at lade en menighed i stikken. Selvom kateketen gør det rigtig godt, så savner menigheden en præst, siger Sofie Petersen.

For at rette op på den skæve fordeling af præster foreslår Sofie Petersen, at præsterne ikke længere skal fordeles efter antal indbyggere, men efter hvor stort et geografisk område, de skal dække.

- Vi må lave fordelingen om, så præsterne blandt andet fordeles efter, hvor fremkommeligt et område er. For eksempel kunne det være en god ide med to præster i Upernavik. På den måde ville der for eksempel blive mindre rejseaktivitet, og der kunne sættes mere i gang i området, forklarer Sofie Petersen, som også foreslår, at de byer, som ligger tæt på hinanden, deles om en præst.

- Vi må nytænke hele normeringsspørgsmålet, så alle kan blive ordentligt betjent, siger hun.

Derudover foreslår Sofie Petersen, at nogle af præstestillingerne øremærkes til bestemte funktioner blandt andet en børne- og unge-præst og en sygehus-præst. Dermed ville menigheden bliver bedre betjent, mener hun.

Sofie Petersen understreger, at der fortsat vil være behov for 30 præster. Hun afviser, at der kan skæres i normeringen for Grønland.

Biskoppen skal i eftermiddags mødes med Landstingets Udvalg for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke.