Biskop stilller krav til præst i Danmark

Bispekontoret forsøger nu at sætte et endegyldigt punktum i hele balladen omkring den grønlandske præst i Danmark.
Skrevet af mlk
02. februar 2011 08:23

Det sker med udstedelsen af et nyt cirkulære omkring præstens arbejde.

I cirkulæret pensles det blandt andet ud, at præsten skal afholde mindst en gudstjeneste månedligt for de grønlændere, som er på ufrivilligt ophold i Danmark. Begrebet dækker over patienter i sundhedsvæsenet og indsatte i Anstalten ved Herstedvester samt i psykiatrien.

- Udfra Kirkelovens bogstav, som jeg skal følge, har jeg måttet lave et cirkulære til præsten i Danmark, ligesåvel som jeg har lavet et cirkulære til præsterne i Grønland, siger biskop Sofie Petersen.

Balladen starter i december, hvor avisen Sermitsiaq skriver, at Departementet for Kirke har meddelt præsten i Danmark, at han ikke længere må varetage kirkelige handlinger for andre, end de grønlændere i Danmark, der er på tvungent ophold.

Den daværende fungerende biskop Isak Davidsen fastslår over for KNR, at det aldrig har været meningen, at præsten i Danmark skulle udføre kirkelige handlinger for fastboende grønlændere i Danmark.

Men i bemærkningerne til kirkeloven fra 2010 står der rent faktisk, at den grønlandske præst i Danmark kan varetage kirkelige opgaver for grønlændere, der opholder sig frivilligt i Danmark, i det omfang, der er kapacitet til det.

Og det har præsten da også gjort med en månedlig gudstjeneste i Helligåndskirken i København og grønlandsksprogede begravelser, bryllupper, barnedåber og så videre. Derfor skabte sagen en del furore, der gav anledning til, at biskoppen formulerede det nye cirkulære.

- Der kom så mange røster og protester fra Danmark, om at Grønland ikke ville betjene dem. Der har været mange skriverier og henvendelser. Og der er gået lidt kludder, da der blev snakket om, at man ville nedlægge præsteembedet for dem, som opholder sig frivilligt i Danmark.

Den grønlandske præst i Danmark Jens Kristian Kleist blev under hele balladen kaldt til en såkaldt afklarende samtale på stiftskontoret i Nuuk. Men samtalen blev aldrig blev holdt, da biskop Sofie Petersen forinden vendte tilbage fra sin studieorlov og i stedet fik udfærdiget det nye cirkulære. Med cirkulæret fratages præsten en del af ansvaret for selv at kunne sige til og fra over for opgaver. Hvis grønlændere, som opholder sig frivilligt i Danmark fremover skal vies, begraves eller andet på grønlandsk, så skal de nemlig først søge om tilladelse hos provsten i Midtgrønland.

Men det skal ikke ses som om han er sat under administration, siger biskoppen.

- Hvor han tidligere kunne arrangere det selv, så er den grønlandske præst kommet under Midtgrønlands Provsti og bevilling. Og derfor skal der være hånd i hanke med det. Det er offentlige midler, vi har, og vi kan ikke skalte og valte, som vi vil.

Biskoppen frygter ikke, at grønlændere i Danmark vil opleve den ekstra ansøgelsesprocedure som besværligt.

- På den korte tid efter cirkulæret kom, er der sket flere begravelser og bryllupper, hvor der er blevet sendt ansøgning til provsten. Og det er gået glat igennem, siger hun.

En arbejdsgruppe under kirkeministeriet er netop gået i gang med at kigge på mulighederne for en bedre kirkelig betjening af de grønlændere og færinger, som opholder sig frivilligt i Danmark. Arbejdsgruppen, som består af 2 medarbejdere fra Kirkeministeriet og 2 biskopper, havde første møde i går og vil efter planen komme med en betænkning om 2 måneder, oplyser Kirkeministeriet.

Præsten i Danmark, Jens Kristian Kleist, har ikke ønsket at kommentere historien over for KNR.

Læs det nye cirkulære her