Biskop siger nej til selvstændig kirke i Grønland

Grønlands biskop venter spændt på en politisk udmelding om, hvad der skal ske med Kirken i Grønland under Selvstyret. Skal kirken løsrive sig og blive selvstændig eller skal kirken fortsat være en del af den danske folkekirke?Biskop Sofie Petersen ved godt, hvad hun helst vil.
18. november 2009 11:32

Med indførelsen af Selvstyre fik Kirken i Grønland ny arbejdsgiver. Det er ikke længere den danske stat, som står med ansvaret for kirken - men derimod er Grønland nu blevet Herre i eget hus så at sige. Det store spørgsmål er så, hvad der skal ske med Kirken i Grønland under Selvstyret?

Biskop Sofie Petersen er ikke i tvivl. Hun mener, at Kirken fortsat skal være en del af den danske folkekirke - eller Rigsfælleskabets Kirke, som hun kalder den.

- I Rigsfælleskabets Kirke er både den danske og grønlandske folkekirke, og jeg synes helt bestemt, at vi hører sammen, fastslår biskop Sofie Petersen.

Kirken i Grønland har siden 1993 været et selvstændigt stift i Den danske Folkekirke. Og selvom Grønland med Selvstyret har overtaget lovgivningsmagten på kirkens område, så mener Sofie Petersen, at der fremover vil være mange fordele ved fortsat at være med i fællesskabet.

- Som lille kirke er det svært at stå alene. Vi har et meget tæt forhold til den danske kirke, og det drager vi nytte af, for eksempel når det gælder medlemskab af de store verdensforbund. Og mange de fordele, ville vi miste, hvis vi blev en selvstændig kirke. For vi har ikke kræfter og kapacitet til selv at ordne de ting, så derfor er det bedre at bruge de fordele, der er ved Rigsfællesskabets kirke. Der er ingen grund til selv at opfinde den dybe tallerken, siger Sofie Petersen.

På Færøerne har Kirken valgt helt at løsrive sig fra den danske folkekirke. Biskop Sofie Petersen har fulgt de færøske erfaringer og mener, at det vil være dumt af Grønland at følge Færøernes eksempel.

- Jeg er lidt glad for, at Færøerne har været der først, for så kan vi undgå de fejl, som de måske har lavet. Vi er en lille kirke, og vi står stærkere sammen med nogen, som kæmper samme kamp som os, understreger Sofie Petersen.

Det er landsstyremedlem for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke Mimi Karlsen, der skal komme med en politisk udmelding om, hvad der skal ske med Kirken i Grønland. Herefter er det planen, at der skal vedtages en ny landstingslov på området.