Biolog vandt grønlandsk formidlingspris

For anden gang kårede Det Arktiske Selskab i dag vinderen af forskningsformidlingsprisen Academicus Arcticus.
Skrevet af mlk
04. november 2013 08:21

Det blev den ph.d.studerende biolog Nynne Hjort Nielsen, der løb med førstepræmien på 10.000 kroner for sin artikel Marsvin i Vestgrønland – den ukendte hval.

- Det er altid noget af en opgave at få formidlet sin forskning på et niveau, hvor alle kan være med. Vi forskere er meget indstillet på, at vores forskning skal kunne udgives til andre forskere, men det er jo ikke noget, der kommer den almene person til gavn. Så jeg synes det er meget vigtigt at kunne formidle til den almindelige mand på jorden, siger hun.

Vinderartiklen beskriver ny viden om marsvins bevægelsesmønstre i havet omkring Grønland, og den vil blive trykt i såvel Tidsskriftet Grønland som Sermitsiaq.

Andenpræmien på 5.000 kroner blev vundet af arkæologistuderende Asta Mønsted for artiklen Genlyd fra fortiden om den arktiske tromme.

- Det har været en udfordring at skrive en formidlende artikel om sin forskning, som man godt kan sidde lidt i en luftboble med, indrømmer hun.

Academicus Arcticus er et samarbejde mellem Arktisk Institut, Det Grønlandske Selskab, Sermitsiaq og Royal Arctic Line, som har sponsoreret alle præmiepengene. Prisen blev første gang uddelt i 2011.

- I bestyrelsen i Det Arktiske Selskab tænkte vi, at det ville være en god idé, hvis man ikke hver gang honorerer de kendte, men at prøve at få fat i de unge, så vi skubber dem til at tænke på verden uden for universitetet, siger direktøren for Arktisk Institut Bent Nielsen.

Tredjepladsen på 3.000 kroner tilfaldt Marc Jacobsen, der studerer Internationale Studier, for artiklen Kampen om Arktis.