Biodagene tegner til at blive kæmpe succes

Nordatlantens Brygge slår i aften dørene op for den første film i årets biodage. I år er det udelukkende med grønlandske film på plakaten.
Skrevet af Martine Lind Krebs
16. februar 2012 15:24

Årets biodage har slået alle rekorder, siden Biodagene startede for seks år siden. Det fortæller arrangør Birgir Thor Møller.

Nordatlantens Brygge har indtil videre solgt 840 billetter og er tæt på fuldt hus. Gyserfilmen Qaqqat Alanngui har trukket publikum nok til, at der måtte arrangeres hele tre ekstravisninger. Og billetterne til den fransk-grønlandske film Inuk har været totaludsolgt i flere uger.  Samtidig vises de to filmklassikere S.O.S. Eisberg og Peter Freuchens film Eskimo, og de har også solgt langt over forventning.

- Når det er grønlandske film, er der en større interesse. Det hænger dels sammen med, at der har været ret få film, der er lavet oppe i Grønland, men også med at de her film er spændende og gode, og har fået priser ved forskellige festivaler. Det vil sige, at folk har hørt om dem, men de har ikke kunnet se dem. Så når de kommer herned, så er der en ret stor interesse, for at sige det mildt, siger Birgir Thor Møller.

Det har været vigtigt for ham, at de nye grønlandske egenfilmproduktioner blev vist i Danmark.

- Grønlandsk filmhistorie gennem hundrede år har været en filmhistorie, hvor der især kom folk fra andre lande og prøvede at indfange den her kultur. De film, der er kommet gennem de senere år viser en anden generation og et andet liv. Og det har vi savnet at se længe, siger han.

Ifølge filmhistorikeren Carl Nørrested er det meget vigtigt med film fra sin egen kultur.

- Jeg er glad for, at Nordatlantens Brygge har sat fokus på Arktis, for det er et fantastisk forum, og der er en fantastisk interesse for det - til forskel fra et almindeligt voldsmættet dansk biografpublikum, siger han.

Carl Nørrested har gennem de sidste mange år registreret alle film om og fra Grønland. Han er forfatter til bogen Grønlandsfilm - Blandt eskimoer, eventyrere, kolonisatorer og etnografer, som udkom i januar. Og han følger spændt den spirende grønlandske filmindustri. Men det er ikke uden bekymring – især for gyserfilmen Qaqqat Alanngui:

- Jeg er altid betænkelig, når der kommer horror og vold, og alt det vi trækkes med hernede. Det vil jeg gerne være foruden i grønlandske film, siger han. Carl Nørrested skal lørdag introducere den tyske storfilm S.O.S. Eisberg, når den bliver vist på Bryggen.

Nordatlantens Brygge skulle i dag have haft fernisering på Martin Mörcks og Mikisoq Lynges filmværk Nordafar. Filmen skildrer på tre lærreder den nedlagte industribygd Nordafar, Færingehavn, syd for Nuuk, som er filmet gennem alle fire årstider. Men såvel filmen, som produceren vejrstrandede i Grønland, og derfor er ferniseringen udsat til lørdag.