Binzer til medarbejdere: Lønfesten er slut

Når Air Greenland tre gange på lige så mange år har været i åben konflikt med sine piloter og kabinepersonale, så er det fordi de ansatte har svært ved at acceptere, at den økonomiske livrem er nødt til at være spændt strammere ind, end før, mener administrende direktør, Michael Binzer. Kabinepersonalet afviser bestemt.
Skrevet af Mads Fisker
20. juni 2012 17:22

Sommer-rejsende kan ånde lettede op: en flystrejke kommer ikke til at spolere ferieplanerne, efter Air Greenland og selskabets kabinepersonale ovenpå mindre end et døgn i den danske forligsinstitution nu har opnået enighed om en ny overenskomst for de omkring 60 ansatte.

For tre år siden endte det på samme måde efter et strejkevarsel fra kabinepersonalet, mens selskabets piloter sidste år nedlagde arbejdet efter ligeledes strandede overenskomstforhandlinger.

Og forklaringen på de gentagne konflikter mellem Air Greenland og de betydningsfulde faggrupper, handler ifølge selskabet selv slet og ret om medarbejdernes vanskeligheder ved at acceptere udviklingen.

- Tingene har jo ændret sig på arbejdsmarkedet, der er blevet færre penge i den grønlandske økonomi, og der er ikke råd til de store lønstigninger de her år. Og det tror jeg simpelthen bare er svært at acceptere, siger administrerende direktør, Michael Binzer.

 - Vi har også set det på andre overenskomstområder som lærerne, sygeplejerskerne, lægerne; det er stort set over hele linjen. Det er svært at acceptere, at man ikke får den store lønudvikling. Og det tror jeg vil tage nogle år, før man vænner sig til, at det er vilkårene i øjeblikket for det grønlandske samfund, fortsætter han.

Men Air Greenland-direktørens udlægning giver kabinepersonalets formand, Ajaaja Kofoed, ikke meget for:

- Selvfølgelig ved vi godt, hvordan samfundets økonomi ser ud. Og vi har ikke på noget tidspunkt kommet med urimelige eller for voldsomme krav. Vi ønsker jo også, at det går godt for firmaet og at beholde vores arbejdsplads. Og ikke være til belastning for hverken firmaet eller samfundet. Men stadigvæk er det jo os, der varetager vilkårene for medarbejderne, og derfor må jo også holde på vores krav, siger hun.

Hvilke af de krav, der nu er blevet mødt, og hvad man omvendt har måttet opgive, vil formand Ajaaja Kofoed ikke kommentere. Men hos arbejdsgiveren Air Greenland kan man godt frygte, at man - udover en indgået overenskomst - nu også står tilbage med et tillidsforhold, der kræver reparation:

- Vi har nogle skår, der skal klinkes, og det vælger vi at gøre internt hos os. Man sætter sig rundt om et bord og bliver enige om, hvad det er for noget fremtidigt samarbejde, man ønsker at have, siger Michael Binzer.

Air Greenland har dog ikke noget at frygte for det fremtidige tillidsforhold mellem ledelse og medarbejdere, mener Ajaaja Kofoed på vegne af kabinepersonalet.

- Det tror jeg kommer til at fungere helt fint. Der har igennem hele forløbet været en god tone imellem parterne, og vi har begge ønsket en løsning, så der har ikke på noget tidspunkt været noget mudderkastning eller talen grimt til hinanden. I et forhandlingsmiljø ønsker man jo bare to forskellige ting, men vores samarbejde er superfint, og det har det været hele tiden, siger formanden, der føler sig overbevist om, at hendes medlemmer nu vil bakke op om det opnåede resultat.

Og selv om parterne altså ikke vil ud med, hvad man er blevet enige om, medgav direktør Michael Binzer dog tidligere i dag, at man forgæves har gået efter at få ændret udløbstidspunktet på den nyindgåede overenskomst fra sommer til vinter.

Det ønskede selskabet af den simple grund, at det igen i fremtiden dermed kan blive  et godt kort på hånden for kabinepersonalet at varsle strejke op mod sommerferiens højsæson.