Billeder gjorde Grønland kristent

Bibelske billeder blev brugt til at udbrede Kristendommen i Grønland, så befolkningen i dag har et særligt forhold til billeder af Jesus og Jomfru Maria, fastslår ph.d.-afhandling fra Ilisimatusarfik.
30. november 2009 20:12

Hans Egede og de andre missionærer, som bragte den kristne tro her til landet i Det 17. århundrede, talte ikke grønlandsk og måtte derfor bruge billeder fra Bibelen til at forkynde religionen til befolkningen. Derfor knytter der sig i dag en særlig fromhed til disse billeder, som hænger rundt omkring i mange private hjem, fortæller teolog Kathrine Kjærgaard:

- Forældre bruger for eksempel billederne til at lære deres børn bibelhistorien, og folk beder til Jesus og taler til billedet, når de står op om morgen og går i seng om aftenen.

Fredag forsvarede hun sin ph.d.-afhandling om emnet ved Ilisimatusarfik. Som research til afhandlingen rejste hun i 2003-2004 rundt til alle beboede områder i Grønland samt enkelte nedlagte bygder. Teologen sendte også et spørgeskema ud. Af de 250 personer, som svarede på skemaet, havde 75 – altså cirka en tredjedel – billeder hængende af Jesus eller Jomfru Maria i sit hjem. Ganske overraskende gjaldt det også mange unge.

At Grønland blev kristnet via billeder betyder, at befolkningen i dag har et mere sanseligt og personligt forhold til religionen end for eksempel i Danmark, vurderer Kathrine Kjærgaard:

- Uanset om du ser billedet hjemme hos dig selv eller hos andre, bliver troen jo meget mere tilstedeværende og fysisk synlig, når der hænger et bibelsk billede på væggen. På den måde er billederne også med til at fastholde og erindre om religionen.

Brugen af de bibelske billeder går i en lige linje fra de første kristne missionærer og frem til i dag. For eksempel hang der billeder af Jesus helt op til 1970'erne i skolerne, hvor eleverne i dag i stedet for selv skal tegne bibelhistorien ind i en særlig malerbog som del af et læringsforløb, oplyser Kathrine Kjærgaard.

Netop her ved juletid lyser den visuelle tilgang til Kristendommen bogstaveligt også op rundt omkring på kirkegårdene. Her har en del af de lys, som traditionelt bliver tændt ved gravene i advents-tiden, nemlig motiver af bibelske personer.