Biden bremser olie- og gasaftaler i naturreservat i Alaska

Aftalerne er blevet suspenderet, indtil USA's indenrigsministerium har undersøgt, hvordan de påvirker miljøet.
Biden lovede under sin præsidentvalgkamp, at han ville gøre alt for at beskytte naturreservatet Arctic National Wildlife Refuge. Foto © : U.S. Fish and Wildlife Service Headquarters/flickr
Skrevet af Ritzau
02. juni 2021 10:31

USAs præsident, Joe Biden, har besluttet at suspendere flere aftaler om at udvinde olie og gas i et stort naturreservat i delstaten Alaska. Det sker, indtil aftalernes miljøpåvirkning er blevet undersøgt.

Det oplyser USA's indenrigsministerium tirsdag.

Herefter vil det blive afgjort, om aftalerne vil blive genoptaget eller annulleret, skriver ministeriet.

Beslutningen ses som en omgørelse af tidligere præsident Donald Trumps forsøg på at udvide udvindingen af fossile brændstoffer og mineraler i USA - heriblandt Alaska.

Biden lovede under sin præsidentvalgkamp, at han ville gøre alt for at beskytte naturreservatet Arctic National Wildlife Refuge.

Isbjørne og rensdyr

Det godt 78.000 kvadratkilometer store reservat er hjemsted for blandt andet isbjørne, rensdyr og flere sjældne trækfugle.

- Præsident Biden mener, at USA's naturlige rigdomme udgør kulturelle og økonomiske hjørnesten i vores land.

LÆS OGSÅ Trump vil tillade olieefterforskning i fredet område i Alaska

- Han er taknemmelig for indenrigsministeriets hurtige beslutning om at suspendere alle aftaler indgået i den seneste administrations sidste dage, der kunne have ændret dette specielle sted for altid, siger klimarådgiver i Det Hvide Hus Gina McCarthy i en udtalelse.

Miljøorganisationer siger ja tak

Flere miljøorganisationer i Alaska byder beslutningen velkommen. De har længe kæmpet for at få stoppet olie- og gasaftalerne.

De første tilladelser til at lede efter råstoffer i naturreservatet blev solgt, bare to uger inden at Donald Trump forlod Det Hvide Hus i januar.

Interessen fra olie- og gasindustrien var dog begrænset. Derfor blev udvindingsretten for de dyreste stykker land bare solgt for omkring 14,4 millioner dollar. Det svarer til cirka 68 millioner kroner.

Virksomhederne, der dengang vandt retten til at lede efter olie og gas i området, har ikke kommenteret nyheden.