Bestyrelsen forgylder sig selv

Det er bestyrelsen i Nunafonden, der fastsætter sit eget honorar. Et honorar, der er steget kraftigt.
05. december 2013 10:26

Nunafonden bruger mange penge på drift, en udmelding der deles af fondens revisionsfirma, der har indstillet til, at man passer på, at udgifternes himmelflugt ikke fortsætter.

Sidste år kostede det 2,7 millioner at drive fonden.

Der har været udgiftsstigninger på de fleste områder. Også medlemmerne af bestyrelsen bliver tilgodeset.

I dag er de samlede honorar til bestyrelsens seks medlemmer på 300.000 kroner.

Herudover bruges der penge på rejser og ophold, dagpenge til medlemmerne, mødeudgifter og andre udgifter. Sidste år førte dette sammen med honorarerne til en samlet udgift på 687.000 kroner. Dog noget mindre end året før, hvor disse poster kostede 813.000 kroner.

Formand for fonden, Per Berthelsen, ønsker ikke at udtale sig om sagen, men henviser til at de nuværende honorar blot er en tilbagevenden, til det niveau der var før finanskrisen.

Det er også rigtigt, at der i 2008 blev udbetalt honorar på 267.000 kroner, det var dog kun dette ene år og ikke udtryk for et generelt niveau. Året før kostede bestyrelsen dog kun 150.000 kroner og beløbet var endnu lavere, hvis man går endnu et år tilbage. Derfor må det siges at være en tilsnigelse, når man siger, at man blot vendte tilbage til niveauet før finanskrisen. Et niveau som altså kun havde været gældende et år.

Det følgende år valgte den daværende bestyrelse at sænke bestyrelsens honorar til 135.000 kroner for 2009 på grund af finanskrisen, der betød, at fondens indtægter praktisk talt var ikke-eksisterende. I 2010 satte man honoraret en lille smule op til 147.000 kroner.

Året efter var der dog ikke længere spor af krise hos Nunafonden. I hvert fald valgte man at overføre ekstra 135.000 til bestyrelsen, med henvisning til det lave honorar de havde modtaget året før, således at det samlede honorar  for 2010 pludselig var på 282.000 kroner.

Herudover hævede man dette år også honoraret til det nuværende niveau på 300.000 kroner.

Skulle man undrer sig over, hvad der ligger bag den voldsomme stigning af honorarne, så peger bestyrelsesformanden på, at der i dag er langt mere arbejde forbundet med fonden end tidligere.

En anden forklaring kunne gemme sig i fondens fundats, hvor der står, at bestyrelsen selv fastsætter sit eget honorar under hensyntagen til arbejdets omfang og karakter samt antallet af afholdte møder.

Radioavisen ville gerne have interviewet forhenværende formand for fonden Juliane Henningsen, IA, som jo har været ansvarlig for en lang række af de udgiftsstigninger fonden har set. Hun ønskede dog ikke at lade sig interviewe, da vi ringede til hende, men krævede at se spørgsmålene på forhånd, hvilket radioavisen modvilligt gik med til at sende.

Herefter lavede vi en aftale om at mødes onsdag eftermiddag. Umiddelbart før middag modtog vi dog en mail fra Juliane Henningsen, som ikke længere ønskede at deltage i interviewet.