Beslutning omkring ejerskabsmodel for Alcoa-projektet udskudt

Landstinget har udskudt beslutningen om, hvorvidt Grønland skal være medejerer eller ej i Alcoa-projektet, i hvertfald indtil landstingets forårssamling til næste år.
15. juli 2009 14:20

- Nye analyser skal lede os frem til en endelig og bedre vurdering af ejerskabsmodellen for Grønland, siger direktør i Greenland Development Flemming Drechsel.

- Beslutningen om ejerskab er uskudt til næste forår til landstingssamling. Desuden vidste vi allerede fra feltundersøgelserne i 2008, at vi ikke kunne nå at blive færdige ved boringerne. Konsekvensen af det er, at vi ikke har de endelige beregninger over hvad det vil koste at opføre en vandkraftværk. Undersøgelserne fra 2008 var tilstrækkelige til at vurdere, at vandkraftpotentialerne er meget gode. Men hvad det koster, får vi undersøgt nærmere, siger direktør i Greenland Development Flemming Drechsel.

Undersøgelsen der startes op i løbet af sommeren forventes at være klar til efteråret.

Analysen skal belyse, hvilken ejerskabsmodel der skal være for Grønland. Feltanalysen skal blandt andre belyse, hvor meget vandskraftprojektet koster og hvilke værdier der kan skabes med de ressourcer Grønland har til Alcoa-projekt. Derudover skal samfundsøkonomiske aspekter analyseres, og få klargjort hvor mange arbejdspladser der kan skabes, og i den forbindelse hvor mange skatteindtægter der kan komme ud af dette projekt.

- Der er analyser på mange forskellige områder. Nogen af dem har Alcoa med at gøre og nogen af dem er Grønlands egne analyser. De har været længe undervejs. Det vil sige, at vi har et meget bedre analysegrundlag og meget bedre beslutningsgrundlag når vi beder politikerne om at træffe beslutningen, siger Flemming Drechsel.

Alcoa har allerede meldt ud at de har interesse i en partnerskabmodel hvorimod de er tilbageholdende overfor en koncessionsaftale.