Beskyldninger om korruption i IWC

Japan betaler en række udviklingslande for at støtte deres sag i IWC. Det har engelske Sunday Times afsløret.
Skrevet af mlk
22. juni 2010 09:21

Næstformanden for den internationale hvalfangstskommission Anthony Liverpool får i smug betalt sit ophold på et luksushotel med privat strand - derudover får han flybilletter og 35.000 kroner i kontanter.

Også delegerede fra 5 andre lande har fået hotelregningen betalt af Japan. Det har Sunday Times afsløret, skriver Politiken.

Det er Anthony Liverpool, der skal stå for åbningen af IWC's årlige topmøde, som holdes i Marokko i denne uge. Her kan forbudet mod kommerciel fangst af store hvaler blive ophævet.

Med skjult kamera har journalisterne også afsløret, at delegerede fra flere små lande med kontanter og ludere lokkes til at stemme for det japanske forslag, skriver Politiken. Der er blandt andet tale om Elfenbenskysten, Grenada, Guinea samt Marshalløerne.

- Vi støtter Japan på grund af det, de giver os, indrømmer en repræsentant for Marshalløerne blandt andet i de skjulte optagelser.

Ifølge IWC-konventionen skal landene selv betale for kommisionnsmedlemmernes udgifter. Derfor vil den britiske fiskeriminister, Richard Benyon tage beskyldningerne op under mødet. Japan har over for Sunday Times benægtet, at landet prøver at købe sig til stemmer i IWC.