Beredskabsplan kan ikke hjælpe krydstogtsskibe

I takt med at isen smelter omkring Grønland stiger krydstogtsturismen og det kan hurtigt blive en udfordring for søsikkerheden. Jan Bøgsted er stabschef for Grønlands Kommando, og han fortalte i dag forskerne til Nuuk Climate Days 2009 om, hvordan den martime sikkerhed bliver sværere og sværere at opretholde.
25. august 2009 15:34

- Hvis der kommer et skib med tusind mennesker ombord, som skal evakueres, så vil det være en stor, stor udfordring for Grønland at løse den opgave. Vi har ikke et beredskab her og nu, der kan gøre det, siger stabschef for Grønlands Kommando, Jan Bøgsted.

I år havde et krydstogtskib problemer i Antarktis og for et par år siden sank et andet. I Grønland kan der også være meget, meget langt til hjælpen, hvis uheldet er ude. Og selvom der er lavet en beredskabsplan til at tage højde for den slags, så er Stabschefen bekymret.

- Altså vi har jo en plan, der siger, hvordan vi skal løse den slags opgaver. Men vi har jo aldrig været ude at træne en situation, hvor så mange skal evakueres. Det vi har trænet er med 30,40,50 mennesker, men tusind mennesker, det er et stort tal at evakuere, siger han.

En løsning kunne, ifølge Jan Bøgsted, være, hvis krydstogsskibene selv var en del af planen.

- Det er et isoleret sted, og når man sejler på østkysten oppe nord for Illoqqortoormiut, så er der jo ikke nogen bosættelser eller nogen skibe, der sejler rundt. Derfor er vi nu ved at foreslå, at når krystogtsskibene kommer, så skal de sejle to og to. For dem der er bedst til at redde et krydstogsskib, det er et andet krydstogsskib, for de har den størrelse der skal til.

Siger Stabschef hos Grønlands Kommando, Jan Bøgsted, som i øvrigt ikke mente folk skulle være bange for at tage på krydstogstur til Grønland. Der er nemlig altid en 'kendt mand' om bord på skibene, som kender området de sejler i.