Beredskabsaftale der forpligter

Det kan godt ske, at SAR-aftalen, som Arktisk Råd i går indgik, er historisk og har politisk betydning. Men hvad går den egentlig ud på, og ændrer den overhovedet på de praktisk forhold i Grønland? Aftalen forpligter.
13. maj 2011 15:37

Det må formodes, at rigets myndigheder også inden igår ville give en hjælpende hånd, hvis fx et skib fuld af amerikanske turister forliste i Diskobugten. Men nu står det sort på hvidt, at vi er forpligtet til at gøre det.

- Vi har jo set det som en nødvendighed i et godt stykke tid efterhånden, og Grønland har presset på for at få denne aftale, fordi vi mener, at man skal være klar med et stort beredskab, før der sker noget alvorligt, siger formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleist om SAR-aftalen, der i går eftermiddags blev underskrevet under Arktisk Råd-mødet i Nuuk.

Der er tale om en fælles arktisk eftersøgnings- og redningsberedskabs-aftale, der juridisk forpligter de arktiske stater til øjeblikkeligt at træde til i tilfælde af ulykker til vands og i luften og til at give de involverede lande de informationer, de har brug for. Det uanset de nødstedtes nationalitet og status, står der i den 18 sider lange aftale.

Aftalen kræver for Grønlands vedkommende ikke det store: Hverken nye faciliteter, nyt material eller flere penge. Det nye er af ren operationel karakter. Den skal gøre informationer lettere tilgængelige og skabe et netværk tværs over Arktis. Hvem ringer du fx til, hvis du skal have adgang til et andet lands territorium, eller hvor findes den nærmeste lufthavn, hvor man kan genoptanke eller det nærmeste sygehus. Den slags viden skal nu deles mellem medlemmerne i Arktisk Råd.

Derudover skal medlemslandene jævnligt mødes for at deltage i fælles øvelser og evaluere på det praktiske samarbejde.

Og det er så cirka det. Derfor lyder det ikke til, at aftalen får en større betydning i praksis, i hvert fald når det angår Grønland. Men - det kan måske få det hele til at glide lidt nemmere i tilfælde af en ulykke.

- Vi har en masse procedurer internt i Grønland. Men det, som bliver nyt her, er at vi får adgang til de andre landes ressourcer, fx Island og Canada, plus at vi vil få en vidensdeling om, hvad der er af ressourcer de andre steder. Det vil sige, at den måde, som vi egentlig gør tingene internt på heroppe, vil blive udvidet til flere lande, lyder naalakkersuisoq for infrastruktur, Jens B. Frederiksens tolkning af SAR-aftalen.

Der er allerede planlagt en øvelse i Canada i september, hvor repræsentanter fra alle landene deltager.