Belgisk ekstremsportsforsker faldt i døden i indlandsis-sprække

Den 58-årige var sammen med en makker på en ekspedition henover Indlandsisen fra syd til nord, da han mandag aften faldt ned i en dyb sprække i isen.
Ifølge politiet vurderede redningsholdet, at sprækken var så dyb, at de ikke ville være i stand til at finde ham. Arkivfoto Foto © : Terry Feuerborn/Flickr Creative Commons
Skrevet af Jens Betak
09. juni 2021 09:34

Gennem sit 58-årige liv har den belgiske opdagelsesrejsende Dixie Dansercoer flere gange gjort ting, der tilsyneladende så usandsynlige eller decideret umulige ud.

For eksempel da han i 1997-98 krydsede Antarktis på ski - knap 4.000 kilometer på 99 dage.

Men en lignende ekspedition her i Grønland tog mandag livet af den erfarne "snowkiter". Han var sammen med canadiske Sebastian Audy på vej fra Narsarsuaq til Qaanaaq. En tur på omkring 2.200 kilometer, som de ville gennemføre på 30-35 dage.

De var nået op nord for bygden Kullorsuaq og manglede dermed kun få hundrede kilometer, da tragedien skete. Dixie Dansercoer faldt ned i en dyb gletsjersprække, og Sebastian Audy ringede efter hjælp.

Grønlands Politi bekræfter, at der kom en SAR-anmeldelse (Search and Rescue) mandag aften omkring klokken 17.

Air Greenland sendte en helikopter af sted med brandfolk og en klatrer, og fem timer efter nødopkaldet var de fremme.

Klatreren klatrede ned i sprækken og fandt Dixie Dansercoers slæde til grej (en pulk) 25 meter nede i sprækken. Klatreren klatrede yderligere 15 meter ned i dybet, men klatreren kunne ikke finde Dixie Dansercoer.

Ifølge politiet vurderede redningsholdet, at sprækken var så dyb, at de ikke ville være i stand til at finde ham. Derfor har de stoppet eftersøgningen og antager, at Dixie Dansercoer er omkommet.