Bekymring for råstofprojekter

Råstofdepartementets sagsbehandlingstider og torskekvoter var de store temaer, da Naalakkersuisoq for finanser, Randi Vestergaard Evaldsen, svarede på spørgsmål fra medlemmerne af Inatsisartut ved onsdagens spørgetime.
Foto © : Jonas Fievé/KNR
05. oktober 2016 15:36

Medlemmerne spurgte ind til adskillige konkrete projekter inde for råstofområdet, og alle havde de fokus på, om departementet for råstoffer behandler sagerne hurtigt nok.

Suka K. Frederiksen fra Siumut ville blandt andet vide, hvordan det stod til med selskabet Tanbreez projekt i Sydgrønland. Hun begrundede sit spørgsmål med, at borgerne flytter fra Kommune Kujalleq på grund af arbejdsløshed, og det derfor er vigtigt, at mineprojektet får lov at komme i gang hurtigst muligt.

Randi Vestergaard forsikrede Suka K. Frederiksen om, at departementet for råstoffer er i dialog med Tanbreez - blandt andet for at gøre klart, hvad Tanbreez skal gøre for at opfylde Naalakkersuisuts krav, efter at selskabets ansøgning er blevet afvist.

Olivinmine genåbnes måske

Siverth K. Heilmann fra Atassut spurgte til projekter i Qeqqatta Kommunia, og her fortalte Randi Vestegaard Evaldsen, at departementet for råstoffer i øjeblikket behandler en ansøgning om at genåbne olivinminen syd for Maniitsoq.

Inuit Ataqatigiits Mute B. Egede hævdede under spørgetimen, at departemetet var meget langsomt til at sagsbehandle ansøgninger fra selskaber.

Det fik Randi Vestergaard til igen at understrege, at Naalakkersuisut er åben over for alle initiativer på råstofområdet, men ansøgningerne skal behandles grundigt.

Torsken skal udnyttes

Udover råstofområdet så blev torskefiskeriet det andet store emne under dagens spørgetime. Inatsisartutmedlemmer fra både IA, Atassut og Partii Naleraq krævede handling fra Naalakkersuisut, fordi medlemmerne finder det problematisk, at kvoterne for det kystnære torskefiskeri er opfisket, og at fiskerne fra 5. oktober ikke længere kan indhandle.

- Lad os udnytte rigdommene i havet, lød det blandt andet fra Siverth K. Heillmann, Atassut.

Her forklarede Randi Vestergaard Elvaldsen, at Naalaakkersuisut i øjeblikket drøfter kvoterne, men en udvidelse af kvoterne skal ske i samarbejde med Naturinstituttet, og at man i forvejen har overskredet den biologiske anbefaling med 110 procent for det kystnære torskefiskeri.