Behandling i stedet for straf

Kuupik Kleist vil overbevise den danske regering om, at seksuelle krænkere skal behandles i stedet for at blive idømt tidsudstemt straf. Men det bliver en stor opgave.
Skrevet af Rune Langhoff
25. maj 2010 16:10

Den danske justitsminister, Lars Barfod, kommer til Grønland til sommer.

Og Nalakkersuisut ser det som en stor opgave at overbevise den danske regering og Folketinget om, at seksuelle krænkere, i stedet for tidsubestemt straf, skal behandles for deres tilbøjeligheder. Det siger formanden for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist.

- Det bliver en opgave at overbevise de danske folkevalgte om, at det er nye tider, og vi skal bruge den nye kriminallov i dens ånd, siger Kuupik Kleist.

Under efterårssamingen sidste år efterlyste medlem af Inatsisartut, Olga P. Berthelsen fra Inuit Ataqatigiit, en skærpelse af domme for seksuelt misbrug af børn og voldtægter samt bedre tilbud til behandling under afsoning af anstaltsdomme.

Hele justitsområdet er dog stadig et rigsanliggende, og Selvstyret har derfor ikke myndighed til at ændre praksis, når det gælder straffe eller foranstaltninger.

Men Naalakkersuisut mener, at seksuelle krænkere, der er idømt tidsubestemt straf, får for lidt behandling. Samtidig mener de, at tidsubestemte straffe og deportation til et andet land i forbindelse med en straf er i strid med de grundlæggende menneskerettigheder.

Derfor vil Naalakkersusut prøve at påvirke de danske myndigheder og det politiske system, så man følger paragrafferne i den nye kriminallov, der trådte i kraft fra 1. januar 2010.

- Det vi skal overbevise den danske regering og den danske justitsminister om, det er, at hvis vi skal gøre os nogen forhåbninger om at nedbringe antallet af seksuelle krænkere i Grønland, så blive vi altså nødt til at behandle dem for de sygdomme, de har, siger Kuupik Kleist.

Men der er store forbedringer på vej. Nu er den nye kriminallov trådt i kraft og der vil blive bygget en lukket anstalt i Grønland. Er det så ikke billige point på nuværende tidspunkt at melde ud om at det skal være slut med tidsubestemte straffe?

- Jeg tror overhovedet ikke, der findes billige point i sådan en sag som denne her. Det er jo dybt alvorligt og noget, der påvirker rigtig mange mennesker. Vi har alt for mange seksuelle krænkere i Grønland, og det tager vi dybt seriøst. Det her skal ses som en forberedelse til at vi får en lukket fængsel i Grønland, siger Kuupik Kleist.