Bedre undervisning og sundhed i bygderne

Bevillingerne til landets mange bygder kan blive flere end de 14,8 millioner kroner, end der oprindeligt er foreslået af Naalakkersuisut i forslag til finanslov for 2014.
Vittus Qujaukitsoq Foto © : KNR
Skrevet af Ivik Kristiansen
17. september 2013 06:23

Og så skal der forbedringer i undervisningen af bygdebørnene ligesom der skal tilbydes bedre sundhedsbetjening i bygder.

Og det er gode nyheder for formanden af landets bygdeforening KANUNUPE, Jens Kristian Therkelsen, der under weekendens bygdeseminar efterlyste flere penge.

- Det ser ud som om, at bevillingerne til anlæg og nybygninger i de seneste år ikke har været øget. Vi håber derfor, at bevillingerne over finansloven fremover bliver flere, og vi vil gøre vores indflydelse gældende, siger Jens Kristian Therkelsen fra KANUNUPE.

Og hvis man spørger naalakkersuisoq for finanser har bygderne grund til optimisme.

Forslaget til næste års finanslov er langt fra på plads. Naalakkersuisut er nemlig stadig i dialog med kommunerne om blandt andet bevillinger til bygder.

- Og dernæst vil de politiske partier blive indbudt til forhandlinger i morgen, hvor vi selvfølgelig kommer til at diskutere økonomi til bygderne, men også generelt omkring finansloven. Så jeg vil sige, at mulighederne er åbne for alle parter, inklusiv bygderne, siger Vittus Qujaukitsoq.

I forslaget til næste års finanslov som Naalakkersuisut har fremsat, forslås der afsat 14,8 millioner til bygder, men Naalakkersuisoq for Finanser siger i dag til KNR, at Naalakkersuisut nu går efter at der bevilges 24,4 millioner kroner.

En bedre undervisning i bygdeskolerne er også på tapetet. Men det skal ske med de samme lærerkræfter, der er i bygderne:

- Det kan kun gøres ved at vi undersøger de tekniske muligheder, på at sammenkoble flere bygder hvor vi kan udnytte den eksisterende lærerkapacitet, der er i bygderne på, og dermed også sikre, at flere børn bliver undervist af uddannede undervisere, og det er den eneste måde hvorpå vi mener vi kan løse lærermanglen, siger Vittus Qujaukitsoq, også vil udnytte de tekniske muligheder, der allerede findes i form af det system, der hedder Pipaluk, til at udbygge sundhedstilbuddene i bygderne.

- Og dermed sikre, at de mennesker, der henvender sig til sundhedsvæsenet, bliver serviceret på bedste vis, uanset om de bor på et lille sted, eller om de bor på byen, siger Vittus Qujaukitsoq.

Der var omkring 90 deltagere ved seminaret, hvor blandt andet alle Naalakkersuisut, bortset fra Karl Lyberth, deltog.