Bedre styr på de ledige

Naalakkersuisut parat med et lovforslag om oprettelse job-, vejlednings- og opkvalificeringscentre i alle byer kombineret med en landsdækkende jobportal, hvor alle arbejdssøgende vil blive registreret med deres CV.
09. juli 2014 09:57

Oprettelsen af ny landsdækkende jobportal er led i en større omlægning af arbejdsformidlingen. Den har hidtil været varetaget af kommunernes arbejdsmarkedskontorer, men fra den 1. januar næste år lægges den sammen med de lokale Piarersarfiit-uddannelser i en række job-, vejlednings- og opkvalificeringscentre.

Målet er for første gang at få, som det udtrykkes, "et nationalt redskab, der kan hjælpe de ledige ind på arbejdsmarkedet".

Jobportalen skal simpelthen sikre et langt bedre match mellem de lediges kvalifikationer i forhold til udbuddet af jobs og dermed nedbringe arbejdsløsheden og begrænse anvendelsen af udefrakommende ufaglærtt arbejdskraft.

Der strammes samtidig op på det kommunale ansvar for arbejdsformidlingen. I fremtiden skal landets kommunalebstyrelser sikre, at der udarbejdes individuelle handlingsplaner for både de arbejdssøgende og for de personer, der indgår i et opkvalificeringsforløb. Og lever de ikke op til lovens krav, så kan Naalakkersuisut foretage økonomiske indgreb i finansieringen af arbejdsformidlingen.

Men der stilles også krav til den arbejdssøgende. Han eller hun skal udarbejde et CV med oplysninger, uddannelse, erhvervserfaring og jobønsker, så der er mulighed for at få et overblik over den lediges kompetencer. Og CV'et skal vedligeholdes eller ajourføres. Sker det ikke, risikerer den arbejdssøgende at frataget enhver form for offentlig understøttelse i ledighedsperioden.

Kan den arbejdssøgende ikke selv udarbejde et CV og lægge det på jobportalen, så har job-, vejlednings- og opkvalificeringscentret og i sidste ende kommunalebstyrelsen ansvaret for at lægge CV'et på nettet. Den nye arbejdsformidlingslovgivning er for øjeblikket i høring - fristen udløber den 15. august.