Bedre information om arbejdsskader i Østgrønland

Center for Arbejdsskader modtager for få anmeldelser af arbejdsskader fra Østgrønland. Det viser en analyse af antallet af anmeldelser set i forhold til befolkningens størrelse og sammensætningen af erhverv. Under 1 procent af de omkring 650 anmeldelser, som centeret modtog i 2011, kom fra Østgrønland.
Skrevet af Peter Troelsen
14. maj 2012 11:16

En stor kampagne skal rette op på den skævhed, der er i antallet af anmeldte arbejdsskader i Grønland. Center for Arbejdsskader skyder en stor kampagne i gang, og fra onsdag er medarbejdere fra centeret i Østgrønland, for at sikre at også arbejdere fra den del af landet er velorienterede om mulighederne for erstatning i tilfælde af arbejdsskader.

-Vi må konstatere, at vi ikke har været dygtige nok til at informere om de muligheder, folk har for at få erstatning, hvis de har været ude for en arbejdsulykke. Det har vi sat og for at rette op på, og fra på onsdag vil vi afholde møder med bl.a. fangere, kommuner og arbejdsgivere i det østgrønlandske område. Vi håber at få informeret om de rettigheder og pligter, der er på området, fortæller Kristina Nordby-Rachlitz, som er centerchef i Center for Arbejdsskader i Nuuk.

Efter forskellige omstruktureringer i Center for Arbejdsskader er man nu nået dertil, hvor centeret er velfungerende og har overskud til at lave store informationskampagner. En af dem er altså omkring Østgrønland, og ved samme lejlighed vil man også informere om den forsikringsordning, der er for fiskere og fangere.

- Der er stort set ingen, der gør brug af vores forsikringsordning, hvor man for 1.800 om året kan sikre sig mod både ulykke og erhvervssygdomme. Hvis uheldet er ude, kan man få dagpenge svarende til satsen på området hvis man f.eks. forstuver en fod eller brækker et ben. Set med vores briller er det en fremragende ordning, som vi håber at få givet folk mod på at bruge. I hvert fald kan det sikre en indtægt, hvis man er blevet uarbejdsdygtig i en kortere eller længere periode, fastslår centerchef Kristina Nordby-Rachlitz.

Kampagnen retter sig mod både arbejdsgiver og arbejdstager, som skal blive meget bedre til at benytte sig af den mulighed, der er for at anmelde en arbejdsskade, og få den erstatning de er berettiget til.

- I værste fald kan man jo afgå ved døden eller helt miste arbejdsevnen, og det er katastrofalt for hele familien. Hvis man har meldt skaden til os, er der mulighed for at en eventuel efterlevende og børn kan få hjælp fra vores side, og vi har muligheder for at hjælpe den skadelidte med at få økonomien til at hænge sammen, hvis man har været udsat for en alvorlig ulykke på arbejdspladsen, fastslår Kristina Nordby-Rachlitz, og hun fortæller, at der er lavet både plakater og foldere på området.

Er man interesseret i at se plakater og foldere, kan de hentes på hjemmesiden : http://www.cfa.gl/da/Selvbetjening/Informationsmateriale/Plakater%20og%20foldere.aspx